Флаш памети превземат центровете за данни

Икономията на енергия ще става все по-важен при избора на памет за дейта центъра
(снимка: CC0 Public Domain)

Флаш паметите превземат центровете за предоставяне на инфраструктура за съхранение като услуга (Storage Infrastructure as a Service – SIaaS). Вече малцина се интересуват от съхранение чрез „старовремските” твърди дискове с въртяща се плоча, стана ясно на конференцията IT Compass 2021, организирана от IBS България днес.

„Флашът е царят – все повече в центровете за данни се работи с флаш памети”, категоричен бе Свилен Станчев, търговски директор на IBS България. По думите му, за последната година фирмата е продала над 2 петабайта съхранение във вид на флаш памети.

„Флашът е цар – все повече в центровете за данни се работи с флаш памети”, заяви Свилен Станчев, търговски директор на IBS България (екранна снимка: IT Compass)

Спестяването на пространство е един от големите фактори за избора на малките носители на данни. Практиката показва, че обем, който е съхраняван чрез твърди дискове в 40U шкаф, може да се побере в едва 4U, ако се използват флаш памети, посочи Станчев.

Освен пространството обаче важен фактор е и консумацията на електроенергия. Флаш паметите използват много по-малко електричество, а това се отразява значително на сметката за ток. Този фактор ще става все по-важен на фона на задаващите се повишения на цените на електроенергията за бизнесите, подчерта Станчев.

Очаква се през следващите месеци цените на електроенергията да продължат да растат, което ще се отрази силно на процеса на вземане на решение за внедряване на нови технологии – организациите ще търсят тези решения, които им дават възможно най-голяма енергийна ефективност.

В допълнение към тези два критични фактора все по-голямо значение ще имат и нови технологии, като например вградените системи за наблюдение на „здравето” на масивите от флаш памети.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар