Нова компания ще развива квантовите технологии

Квантовите изчисления ще формират пазар за 1 трилион долара в следващите десетилетия
(снимка: CC0 Public Domain)

Един от най-мощните квантови компютри в света се намира в Голдън Вали, САЩ, където Honeywell повече от десетилетие изгражда системи, за които се смята, че са следващата голяма стъпка в развитието на технологиите. Сега там се ражда нова фирма Quantinuum, която ще работи в сферата на квантовите изчисления.

Quantinuum бе формирана тази седмица чрез сливане на Honeywell Quantum Solutions – поделението за квантови технологии на Honeywell – и английската софтуерна фирма Cambridge Quantum Computing. Новата компания, обявена за първи път това лято, ще има екип от 40 души в Минесота, който ще продължи да расте с течение на времето.

Фирмата обединява физическия квантов компютърен хардуер на Honeywell с приложенията на Cambridge за използване на тази авангардна технология. Предвидено е следващата година Quantinuum да пусне софтуер за „решаване на сложни научни проблеми във фармацевтиката, материалознанието, специалните химикали и агрохимикалите”.

Ако днес компютрите използват двоични сигнали от 0 и 1 – т.нар. битове, квантовите изчисления разчитат на недвоични „кюбити”, които съществуват едновременно като 0 и 1, за съхраняване и прехвърляне на данни. Тони Утли, президент на Quantinuum, нарича това свойство „суперпозиция”. Това е своеобразна „суперсила”, която позволява на квантовите компютри бързо да симулират невероятен брой комбинации, например в производствени процеси или молекулярни системи.

„Истински големите приложения, които се задават, са разработването на нови животоспасяващи лекарства, на нови материали, използвани за по-дълготрайни батерии в превозните средства, или материали, които могат да се използват за извличане на въглерода от атмосферата”, казва Утли, цитиран от TechXplore. „Това са наистина големи проблеми на ниво човечество, които квантовите компютри обещават да решат”.

Honeywell очаква квантовите изчисления да формират пазар на стойност 1 трилион долара през следващите десетилетия. Компанията притежава 54% дял в Quantinuum и е инвестирала допълнителни 300 милиона долара в новото предприятие.

Мощността на квантовите изчисления може да разбива пароли и крипто-кодове като „горещ нож в масло”. Затова не е изненада, че първият продукт на Quantinuum ще бъде в областта на киберсигурността. Рано или късно обаче квантовите изчисления ще „слязат” на нивото на обикновените компютри.

„Докато индустриалните, фармацевтичните и приложенията за сигурност са фокусът в краткосрочен план за квантовите изчисления, технологията в крайна сметка ще засегне и персоналните компютри”, коментира Уити перспективите на квантовата технология.

Коментар