Фирмите заменят коледния бонус с тематичен подарък

Работодателите се ориентират към поощряване на доброто представяне и плащане на бонуси за постигнати резултати, а не за конкретни празници, коментира Ирина Йончева 
(снимка: Adecco България)

Повечето компании у нас ще зарадват служителите си с коледен бонус или тематичен подарък, сочи проучване на HR компанията Adecco България сред над 100 български и международни фирми от секторите ИТ, аутсорсинг, телекомуникации, финанси, търговия и производство, базирани основно в София и Пловдив.

Много често в компаниите, където  е предвидено раздаването на финансови стимули, размерът на коледния бонус  е фиксирана сума, еднаква за всички служители и не е съобразен със заплатата и постигнатите индивидуални резултати. Повечето от фирмите обаче ще заменят коледния бонус с тематични за сезона продукти и подаръци. Подаръкът цели емоционален ефект и заздравяване на  връзката с организацията, чрез положително преживяване.

И тази година коледните партита ще са основно виртуални, като компаниите прилагат все по-креативни идеи за сплотяването на екипите, имитиращи стандартния тиймбилдинг, отбелязват HR експертите.

„Тенденцията от предишните години работодателите да са ориентирани към поощряване на доброто представяне и да плащат бонуси за постигнати резултати, а не за конкретни празници, става още по-осезаема през 2021 г. Тези бонуси ще се изплащат или в края на годината, или след приключване на финансовата година в началото на 2022 г.”, коментира Ирина Йончева, HR Manager в Adecco България.

Работодателите се стремят да диверсифицират пакета от социални придобивки и компенсации, които дават на служителите си, за да отговорят на по-комплексните им потребности и индивидуалните им постижения. В под 1% от обявите за наемане на хора е отбелязана придобивката „коледен бонус”. Финансовите пакети, които се предлагат, включват ваучери, комисионни и бонуси, обвързани с представянето. Предоставят се и много материални, но не пряко финансови стимули, като акции и допълнителни дни отпуск.

Като оставим настрана мотивиращия ефект на адекватното трудово възнаграждение, изключително търсена придобивка през последната година e възможността за работа от вкъщи – частично или изцяло, oтбелязва още Ирина Йончева.

Коментари по темата: „Фирмите заменят коледния бонус с тематичен подарък”

добавете коментар...

  1. Фофу

    flashko 04/12/2021 10:32 Ами експертине, направи фирма и ни покажи как точно трябва да се случват нещата. Щото то едно е само да искаш, но ако се случи да имаш да даваш и гледай, човека станал един такъв съвсем друг.

  2. flashko

    ‘Фирмите заменят коледния бонус с тематичен подарък’

    Защо? Ами за да минат по-тънко. Останалото са празни приказки. Ако причините бяха истина, фирмите щяха да дадат коледен бонус И тематичен подарък. Да не говорим, че повечето фирми не дават никое от двете и хората се радват като си вземат поне заплатата преди празниците за да ги отпразнуват подобаващо.

Коментар