Мобилни приложения за кредити разтърсиха пазара в Кения

Мобилното кредитиране процъфтява в Кения, където гражданите нямат банкови сметки
(снимка: Tala)

Приложенията за кредитиране разтърсиха финансовия пазар в Кения в последно време, но до голяма степен останаха нерегулирани – досега. Президентът на страната е подписал проектозакон, който дава на централната банка права да лицензира и регулира дигиталните кредитори. Компаниите имат шест месеца, за да кандидатстват за лиценз.

Мобилните приложения за кредитиране, като Tala например, процъфтяха в Кения и други страни, където голяма част от гражданите нямат банкови сметки и не могат да се възползват от конвенционалната форма на заемно финансиране. Някои фирми обаче бяха обвинени, че злоупотребяват с потребителите, налагайки „хищнически” лихвени проценти.

Въпреки че новата норма не гарантира, че ще сложи край на подобни сенчести практики, тя все пак може да обезкуражи кредиторите и да подобри доверието на бъдещите клиенти, отбелязва Engadget.

Фирмите за приложения кредити ще трябва да спазват и съществуващите закони за защита на потребителите, както и нормите за опазване на личните данни. Наред с това компаниите ще трябва да се грижат за поверителността на информацията за клиентите.

Създателите на приложения за кредити ще трябва да разкриват подробности за ценообразуването си, както и за последиците от неизпълнението на вноските по заемите – и да очертаят алтернативните начини за изплащане на дълговете.

Коментар