Apple поскъпва, но я чакат трудни времена

Apple, както и останалите играчи на пазара, не е имунизирана срещу недостига на чипове
(снимка: CC0 Public Domain)

Акциите на Apple поскъпнаха „епично” в последните дни, благодарение на което пазарната капитализация на компанията се увеличи до почти 2,9 трилиона долара. Това е почти същият размер колкото БВП на Индия (3 трилиона долара), а тя е шестата по големина икономика в света.

Пазарните наблюдатели изчисляват, че от 4 октомври насам пазарната капитализация на Apple се е повишила с близо 600 милиарда долара. Покачването на цената акциите обаче не изглежда оправдано в настоящия момент, като се имат предвид опасенията за проблеми с веригата на доставки, коментират анализаторите.

Има данни, че наскоро Apple е била принудена да спре сглобяването на iPhone и iPad за няколко дена – за първи път от десетилетие. Със сигурност Apple не е имунизирана срещу недостига на чипове и компоненти, въпреки огромната си покупателна способност.

Неотдавна технологичният гигант понижи и целите си за производство на iPhone 13 за годината. Но според съобщенията в Nikkei Asia, това е първият път от десетилетие, когато компанията е била принудена да преустанови дейността си в своите фабрики по време на „Златната седмица” в Китай.

Разочарованието навярно ще се усети по време на празничния сезон, коментират финансовите медии. Тази прогноза означава, че мнозина мераклии навярно няма да могат да получат желаните iPhone или iPad за Коледа и Нова година.

Проблемите на Apple с веригата за доставки започнаха много преди пандемията, когато китайските компании, включени в „черния списък” на Съединените щати, започнаха да трупат запаси, за да оцелеят при евентуални репресии. После и локдауните заради Covid-19, въведени в Малайзия и Виетнам, засегнаха силно производството на електронни компоненти и чипове.

Коментари по темата: „Apple поскъпва, но я чакат трудни времена”

добавете коментар...

  1. дам

    Постоянен растеж не е възможен, все идва момент когато нещата тръгват надолу. Това важи и за Апъл.

  2. Anonymous

    Трудни времена чакат цялата индустрия.

    Ако само Apple свиваха производството, това несъмнено щеше съществено да свали пазарната им капитализация.

    Но, фактът е, че всички имат проблеми.

Коментар