Лари Елисън забогатя от проблемите на конкурент

Лари Елисън вече притежава богатство от близо 120 милиарда долара
(снимка: Oracle)

Богатството на Лари Елисън, основателя на Oracle, нарасна с 12 милиарда долара, след като компанията съобщи за изненадващо увеличение на приходите от продажбите на своя софтуер за облачни изчисления.

Елисън вече е на девето място сред най-богатите хора в света със състояние от 119,5 милиарда долара, според Bloomberg Billionaires Index. Той е точно зад бившия ръководител на Microsoft Стив Балмър и едно място пред Уорън Бъфет, съобщи Fortune.

77-годишният Елисън притежава повече от 40% от Oracle, компанията за корпоративен софтуер, която той съоснова през 1977 г. и където все още е председател и главен технологичен директор. Докато акциите на Елисън в Oracle съставляват около 75% от състоянието му, той притежава и дял от около 15 милиарда долара в производителя на електрически автомобили Tesla.

Акциите на Oracle рязко поскъпнаха в петък, след като фирмата отчете финансовите си данни за второто фискално тримесечие. Оказа се, че принос за този скок има сривът на Amazon Web Services преди няколко дена.

Елисън сподели, че е получил отзив от потребител на облачните услуги на Oracle. „И бележката, по същество казва, че единственото нещо, което [потребителят] забелязва при Oracle, е че облакът на Oracle никога не пада”, каза босът. „Не можем да кажем това за никой от другите изчислителни облаци”.

„Една от фундаменталните разлики в нашата стратегия спрямо тяхната стратегия е, че те изграждат малък брой много, много големи центрове за данни. А нашата стратегия е да изградим голям брой по-малки, по-евтини центрове за данни. Смятаме, че това значително подобрява надеждността. Няма как да се случи при нас голям център за данни да падне. Това намалява радиуса на „взрива” на проблема, който възниква, когато нещата се сринат”, обясни Елисън.

Коментар