Срив на AWS разстрои „половината интернет”

Около 80% от пазара на облачни услуги се управлява само от пет компании
(снимка: CC0 Public Domain)

Потребители от цял свят съобщиха за прекъсване на услугите на облачния доставчик Amazon Web Services във вторник. Сривът е довел до падането на множество уебсайтове и бекенд услуги за организации, сред които Associated Press, Disney+, Alexa, Tinder, Vice и др. Подробностите за прекъсването са оскъдни.

Гневните потребители се оплакват, че техните „умни” прахосмукачки не искат да чистят, а Wi-Fi камери са спрели да „гледат”. Настървени Tinder потребители се оказаха неспособни да насрочват срещи през смартфоните си. Сред най-гневните са феновете на британската певица Адел, които искаха да грабнат първите билети за предстоящите ѝ изяви в Лас Вегас.

Страницата за състоянието на AWS отчете повишен процент на грешки за своята Конзола за управление във вторник сутринта, съобщи Engadget. „Имаме проблеми с API и конзолата в региона US-EAST-1”, се казва на страницата.

„Идентифицирахме основната причина и работим активно за възстановяване. Проблемът засяга глобалната целева страница на конзолата, която също се хоства в US-EAST-1”, уточняват от доставчика. Това предполага, че потребителите в други региони би трябвало да са останали незасегнати.

Това не е първият случай на срив на AWS. Услугата преживя подобен проблем през юни, когато заради нея паднаха сайтове като Twitch, Reddit, Twitter, Hulu, HBO Max, Shopify и самата Amazon. Прекъсването беше оправено същия ден.

Сривът на AWS отново подчерта колко зависими са най-популярните уеб-услуги от „облачната” инфраструктура, управлявана от много малък брой големи компании. Според Gartner, 80% от пазара на облачни услуги се управлява само от пет компании. Amazon, с 41% дял от пазара на облачни изчисления, е най-голямата от тях.

„Те преживяха някои доста големи прекъсвания”, коментира Серваас Вербист от Sungard Availability Services – компания, която предоставя услуги за аварийно възстановяване за множество облачни платформи. „Това, което усложнява проблема, е големият обем бизнес, който имат”, пояснява той.

В рамките на самата Amazon във вторник се случи немислимото: шофьорите на камиони за доставки не успяха да заредят пратките си и да доставят стоките до клиентите – точно когато коледното пазаруване набира скорост.

Коментар