Германско обединение ще развива автомобилния софтуер

Софтуерът е ключовото „бойно поле” в автомобилната индустрия
(снимка: CC0 Public Domain)

Софтуерното подразделение на Volkswagen, известно като Cariad, и доставчикът на автомобилни компоненти и електроника Bosch са близо до подписване на споразумение за сътрудничество в областта на автомобилния софтуер.

Volkswagen планира да инвестира трицифрена сума в милиони евро като част от сделката, съобщи Live Mint. Автомобилният производител е впрегнал всичките си софтуерни ресурси в Cariad, надявайки се, че може да предизвика Tesla и Alphabet в област, в която компанията традиционно не е била активна.

Cariad ще има ключова роля в програмата за трансформация на Volkswagen. Показателно за това е, че главният изпълнителен директор на автопроизводителя Херберт Диес ще участва в управителния съвет на новосформираното предприятие.

Диес вижда софтуера като ключовото „бойно поле” в автомобилната индустрия. Това ще включва всичко – от операционни системи за осигуряване на автономно управление до софтуерни услуги, които могат да бъдат инсталирани „по въздуха”.

Cariad, която получава 2,5 милиарда евро (2,8 милиарда долара) средства от Volkswagen всяка година, все още не е коментирала споразумението с Bosch.

Коментар