Трето поколение Intel Xeon вдига производителността 1,46 пъти

Линията сървърни процесори Intel Xeon Scalable включва модели с до 40 ядра
(снимка: Intel)

Третото поколение сървърни процесори Intel Xeon дойде на пазара с широка гама от чипове, които покриват пълния спектър от нужди на корпоративни потребители и дейта центрове по отношение на производителността, консумацията на ток и цената. На върха са моделите Xeon Platinum, които разполагат с до 40 ядра, 8-канален достъп до паметта и максимална турбо честота до 4,3GHz.

Производителността на чиповете с архитектура Xeon Scalable е оптимизирана в няколко аспекта – те включват по-бърза шина между процесорите, добавени инструкции за използване в AI и научни приложения и подобрена пропускателна способност на PCIe шините към периферните компоненти. Xeon  от трето поколение извежда производителността до по-високо ниво, което е видно от следните цифри:

  • 1,46x по-добра средна производителност в сравнение с предишното поколение;
  • 1,60x по-висока пропускателна способност на паметта;
  • 2,66x повече капацитет на паметта;
  • 1,33x повече PCI Express линии на процесор и поддръжка на PCIe Gen 4.

Един от основните акценти в сървърните процесори Intel Xeon е поставен върху сигурността на данните. Тя също е подобрена в няколко аспекта:

  • Ускорено е криптирането на данни по протоколите AES, SHA и RSA с технологията Intel Crypto Acceleration;
  • Intel Software Guard Extensions (Intel SGX) се грижи за изолираното изпълнение на приложенията и виртуалните машини, така че те да не бъдат компрометирани дори в случай на пробив в софтуерните слоеве или фърмуера;
  • Пълно криптиране на паметта с Intel Total Memory Encryption (Intel TME);
  • Защита на фърмуера и автоматично възстановяване при повреда с технологията Intel Platform Firmware Resilience (Intel PFR).

В допълнение, Intel предлага съпътстващи технологии и компоненти за оптимална функционалност и производителност при съхранението на данни. В това число влизат модулите Intel Optane Persistent Memory от серия 200, SSD носителите Intel Optane P58000X и моделите с висока плътност SSD D5-P5316.

Optane модулите с памет позволяват увеличаване на наличния капацитет оперативна памет до внушителните 6TB на процесор, което позволява изпълнение на приложения и зареждане на обемни бази данни директно в паметта. Наред с това пропускателната способност е нараснала с 32% в сравнение с предишното поколение.

P58000X SSD са едни от най-бързите носители за данни, създавани изобщо до момента, и могат да бъдат използвани за кеширане на „горещи данни”. Те се допълват от модела D5-P5316, който използва QLC NAND памет за постигане на много висока плътност на данните – от порядъка на 1 петабайт в 1U сървър.

Така Intel изгражда цялостна екосистема от сървърни продукти за постигане на висока производителност за всички видове приложения, гъвкавост и мащабируемост и оптимална цена на притежание, подчертаха от официалния дистрибутор на Intel –  АСБИС България.

Коментари по темата: „Трето поколение Intel Xeon вдига производителността 1,46 пъти”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Само АМД

Коментар