Хакерска атака предизвика дефицит на сирене в САЩ

Хакери извършиха успешна атака срещу голям производител на сирене в САЩ
(снимка: CC0 Public Domain)

Хакери атакуваха един от най-големите производители на сирене в САЩ. Това доведе до недостиг на крема сирене – популярен продукт на американския пазар за храни.

В средата на октомври американският гигант за сирене Schreiber Foods беше принуден да спре дейността си за няколко дни, поради кибератака, съобщи Gizmodo. Този престой беше достатъчно дълъг, за да наруши веригата за доставки на крема сирене и да създаде дефицит на пазара.

Бизнесът с крема сирене е особено уязвим към проблеми с доставките, тъй като този продукт не може да се съхранява дълго на склад (за разлика от обикновеното сирене). Има и други фактори, като например трудностите при получаване на достатъчно количество нишесте, пластмасови обвивки и опаковки, както и допълнителното лицензиране, необходимо за млечните ферми.

Подробности за кибератаката не са известни към момента. По-рано обаче фермери  от щата Уисконсин съобщиха, че около времето на кибератаката е имало слухове, че хакерите са поискали $2,5 млн. от Schreiber Foods в замяна на възстановяване на достъпа до системите.

Интересното е, че това далеч не е първата хакерска атака с рансъмуер срещу големи доставчици на храни. Така например, в края на септември организацията на фермерите NEW Cooperative беше атакувана с рансъмуер с искане за откуп от 5,9 милиона долара.

Въпреки това кибератаката срещу доставчиците на храни не е най-лошото нещо на света. По-рано хакери атакуваха болница, като причиниха смъртта на човек.

Коментар