Китай разреши на корейци да купят бизнес на Intel за $9 млрд.

Важна сделка на пазара за NAND памети и SSD беше одобрена от регулаторите в Китай
(снимка: Intel Corporation)

Южнокорейският производител на чипове SK Hynix заяви, че е получил разрешение от китайския антитръстов орган да придобие бизнеса на Intel с NAND и SSD (твърдотелни устройства). Сделката е на стойност 9 милиарда долара. С това пада и последното препятствие пред завършване на придобиването.

Американският чипмейкър и SK Hynix договориха сделката миналия октомври. След споразумението SK Hynix получи одобрение от антимонополните агенции на Южна Корея, САЩ, Европейския съюз, Тайван, Бразилия, Великобритания и Сингапур. Остана да се произнесе и антитръстовият орган на Китай.

„SK Hynix ще подобри своята конкурентоспособност на пазара на NAND флаш-памети и SSD носители, като продължи оставащия процес на интеграция”, гласи официално изявление от компанията, на което се позовава TechCrunch.

Придобиването е най-голямата сделка от този вид за SK Hynix. Това ще помогне на корейския производител на чипове да разшири своя бизнес с NAND и SSD и да намали разликата спрямо лидера на пазара Samsung Electronics.

SK Hynix ще направи първото плащане от 7 милиарда долара до края на тази година, а останалите 2 милиарда долара – до март 2025 г., потвърди говорител на компанията.

До момента имаше опасения, че SK Hynix няма да получи разрешението на Китай за сделката, предвид напрежението в търговските отношения със САЩ. Все пак китайската администрация за пазарно регулиране заяви в сряда, че одобрява сделката, макар и с редица условия, които ще траят пет години.

Част от условията гласят, че SK Hynix трябва да разшири производствените количества PCIe и SATA продукти за твърди дискове от корпоративен клас и да доставя продуктите на „справедливи, разумни и недискриминационни цени”.

Коментар