Intel преговаря с Италия за производство на чипове

Intel преговаря с правителствата на три водещи държави в Европа за производство на чипове
(снимка: Walden Kirsch / Intel Corporation)

Intel ускорява преговорите си с Италия относно инвестиция, оценявана на около 8 милиарда евро, за изграждане на модерен завод за чипове. Ако бъде подписана подобна сделка, това ще осигури на Италия около 10% от 80-те милиарда евро, които американският чипмейкър се кани да инвестира в Европа през следващото десетилетие.

В предполагаемата фабрика на италианска земя Intel ще произвежда чипове от най-ново поколение, което се очаква да помогне за избягване на бъдещи ситуации с недостиг на полупроводникови компоненти, отбелязва Economic Times.

Германия също е в преговори с Intel за избор на локация за производство на чипове от голямата технологична компания. Досегашният замисъл е там да се построи „гигафабрика”. Освен това и Франция участва в надпреварата за привличане на инвестиция от Intel като потенциално място за завод за чипове.

Това се случва във време, когато целият свят е притиснат от недостига на чипове, а търсенето е по-голямо от всякога. Няколко бедствия – пожари в заводи, суша и недостиг на водни ресурси, както и пандемия – доведоха до намаляване на производствените капацитети през 2020-2021 г.

Уви, почти всички индустрии се нуждаят от все повече чипове. Полупроводниците са необходими не само на производителите на „традиционна” дигитална техника, но и на компаниите за автомобили, асансьори, системи за видеонаблюдение, смарт-звънци, а също и „смарт” прахосмукачки и всевъзможни други „интелигентни” битови електроуреди.

В момента Intel и италианското правителство обсъждат цялостната инвестиция от 8 милиарда евро за период от 10 години. Преговорите са сложни и Рим настоява Intel да изясни детайлно своите планове за присъствието си в Италия, преди да се формализира насърчителният пакет от правителствени мерки за подкрепа, особено по отношение на заетостта и енергийните разходи.

Ако бъде постигнато споразумение между правителството и ИТ гиганта, следващата стъпка е избор на конкретна локация за новата фабрика.

Коментари по темата: „Intel преговаря с Италия за производство на чипове”

добавете коментар...

  1. Чети внимателно

    Преразказвам с други думи:
    Интел ще инвестира 80 милиарда за 10 години.
    Италия може да получи 10% от сумата (8 милиарда).

  2. мхм

    80 милиона или милиарда, четете ли си ги тия статии преди да ги пуснете?

Коментар