Робот-снегорин почиства тротоари и паркинги

Snowbot S1 е автономно превозно средство на батерии и с гумени вериги
(снимка: Snowbot)

Малките снегорини за почистване пред къщата или пред блока стават все по-популярни, а хората постоянно търсят начин да се отърват от задължението да кръжат из снега заедно със съответната машина. Най-новият опит в тази посока е Snowbot S1 – робот за разчистване на сняг, който е проектиран да върши работата съвсем сам.

Snowbot S1 е автономно превозно средство, захранвано с батерии и гумени вериги, което е на път да влезе във фазата на бета-тестване, съобщи NewAtlas. Може да се използва за почистване на тротоара, но по замисъл е предназначен за големи пространства, като например паркинги.

За да работи машината, потребителите трябва да инсталират три ултрашироколентови радиомаяка, по един във всеки от трите ъгъла на пространството за почистване. Роботът използва сигналите, за да триангулира текущото си местоположение в паркинга. Това му позволява да си установи маршрут за почистване на снега, който после прилежно следва.

Ако зоната е с неправилна форма, потребителите могат да използват приложение за iOS/Android, за да зададат ръчно маршрута. Също така е възможно и изцяло ръчно управление на S1 в реално време, като за целта се използва дистанционно с радиосигнали.

В зависимост от това дали се движи по павирана или чакълена повърхност, роботът първоначално отстранява снега или със скрепер, или с въртяща се четка. След това твърд гумен шнек извежда снега от улея.

S1 е способен да хвърля сняг на разстояние до 3,7 м и да премахва сняг с дълбочина до около 30 см. Автоматично регулира скоростта си, в зависимост от дълбочината на снега.

Snowbot S1 автоматично регулира скоростта си, в зависимост от дълбочината на снега
(снимка: Snowbot)

Използвайки LiDAR сензори, роботът може да открива препятствия и автоматично да спре и да издаде звуков сигнал, ако срещне „нещо” на пътя си. Той също така ще спре, ако шнекът му се запуши с мокър сняг, клони или други отломки.

Двучасово зареждане на неговата 36V/31,2Ah литиево-йонна батерия би трябвало да е достатъчно за около 1,5 часа работа. Цялата платформа тежи приблизително 65 кг и е водоустойчива.

Компанията Snowbot в момента кани бета тестери, които да пробват почистващия робот и да предоставят обратна връзка за използването на S1 в реални условия.

Коментар