Време е да свикнем с недостига на чипове

Недостигът на полупроводници ще се проточи по-дълго, отколкото си мислехме досега
(снимка: CC0 Public Domain)

През последната година и половина ушите ни хванаха мазоли от повтарянето на тази фраза – „глобален недостиг на чипове”. Глобалният недостиг на чипове обяснява всички дефицити напоследък: на гейм-козоли, на смарт-звънци, на светодиодни лампи, на коли…

Но браншовите специалисти са на мнение, че недостигът на полупроводници ще се проточи по-дълго, отколкото си мислехме досега, и трябва да свикнем с тази мисъл. Ако не друго, поне ще използваме наличната си дигитална техника по-дълго време, което е екологично.

„Иска ми се да можех да кажа, че нещата са се подобрили, но всъщност се влошиха малко – и не съм изненадан”, казва Глен О-Донъл, анализатор от Forrester Analytics, в скорошно интервю за Engadget. През април той твърдеше, че глобалният недостиг на чипове ще продължи през 2022 г. и евентуално през част от 2023 г. Сега той е още по-убеден, че няма да видим голямо облекчение дори тогава.

Бъдещите фабрики за чипове на Intel, TSMC и Samsung биха могли да увеличат доставките, но ще им трябват поне две години, за да заработят. Това означава, че в най-добрия случай ще започнат да произвеждат чипове през 2024 г.

Трябва да свикнем с мисълта за недостига на чипове, предупреждава О`Донъл. Шефът на Intel Пат Гелсингер също посочи, че не очаква ситуацията да се подобри по-рано от края на 2023 година. Няма вълшебна пръчица за справяне с проблема, казва и шефът на Nvidia Йенсен Хуанг.

Позицията на Nvidia обаче напомня, че наред с недостига на производствени мощности има и други фактори, които правят чиповете дефицитна стока. Компанията не смогваше с доставките още преди пандемията. Причина беше нарастващото търсене от страна на геймърите и крипто-копачите. Това търсене не е намаляло, а напротив – увеличава се. Ключов фактор е бумът на интереса към криптовалутите.

Лакомията за добиване на виртуални пари превзе света почти едновременно с пандемията. Вече има множество различни криптовалути, има борси за тях, има дори цяла екосистема от измамници, които подвеждат наивните потребители – и всичко това изисква още и още изчислителна мощност. Тази мания няма изгледи да приключи скоро. Напротив, тя само ще се ускорява.

С навлизането на все повече национални банки в сферата на криптовалутите новата технология се легализира и популяризира все повече. А ловките търговци на крипто-пари правят всичко възможно да си осигурят повече изчислителен капацитет и са склонни дори да купуват при завишени цени, защото гонят огромна възвръщаемост.

За „обикновените” купувачи, които не строят ферми за добиване на криптовалути, това означава ограничени наличности в магазините за дигитална техника. Ограничения, липсващи модели или забавени доставки могат да се очакват във всички други сфери на бялата и черната техника – уреди, които също разчитат на чипове за своето управление. Не би трябвало да сме изненадани, ако в магазина за битова техника се окаже, че трябва да почакаме 6-8 месеца за нова пералня или хладилник.

„Масло в огъня” долива и продължаващата търговска и технологична война между САЩ и Китай, която няма как да не дава отражение върху производството и доставките на всякакви видове техника. Конфликтът не само няма изгледи да се уталожи в скоро време, но се и задълбочава.

В подобна мрачна картина има и едно хубаво нещо. Анализаторът от Forrester е забелязал, че корпоративните потребители са склонни да търсят начини да „изцедят” по още една година използване на наличната изчислителна техника, преди да пристъпят към обновяване на дигиталните материални активи. Това е добре от гледна точка на екологията. Удължаването на цикъла на използване на наличните компютърни системи означава една идея по-малко електронни отпадъци след година или две.

Подобна тенденция ще е радостна новина за опазването на околната среда. Доколкото и домашните потребители също имат мотив да запазят и използват по-продължително своите компютри и дигитални системи, то има надежда, че след година или две обемът на е-отпадъците може би ще отбележи застой или дори лек спад, което ще е голяма новина.

Коментар