Телекомуникациите се сродяват с подобрената реалност?

AR технологията е на прага на бурна комерсиализация с помощта на телекомите
(снимка: Vuzix)

Американският телеком-гигант Verizon ще си партнира с Vuzix – известен производител на AR устройства, която „изгря” в началото на 2019 г., когато представи първия си чифт „интелигентни” очила, готови за потребителите.

Технологиите за подобрена реалност на Vuzix са разработени за индустриални приложения. Няма голямо международно технологично изложение, което да мине без демонстрация на иновациите на компанията.

Какво точно възнамерява да прави Verizon с новия си партньор остава неясно, пише Engadget. Двете фирми ще комерсиализират AR технологията за използване в спортни и игрови сценарии, особено такива, които включват обучение. Партньорството ще комбинира новите интелигентни очила Shield на Vuzix и възможностите на 5G мрежата на Verizon.

Съвместната работа на Verizon и Vuzix може да е предвестник на цяла нова тенденция в технологичния свят – сдружаването на телекомите с производителите на AR технологии и доставчиците на забавления с цел предлагане на нови дигитални преживявания за потребителите.

Носимите устройства за разширена, виртуална и смесена реалност се позиционират като един от основните бенефициенти на подобренията в скоростта и надеждността, обещавани от 5G мрежите. Фокусът на телекомите върху игрите и спорта вече е факт. Може да се очаква някои от най-иновативните предложения на пазара да съчетаят спорт и игри с елементи на AR или VR посредством локални 5G инсталации.

Така например, стадионите могат да бъдат оборудвани с гъсто разположени клетки за пето поколение мрежи, които да предложат нови форми на забавления за запалянковците чрез възможностите на подобрената реалност.

Коментар