Интернет да се управлява на локални езици

Бъдещето на интернет управлението е "неизбежно местно (локално), отколкото глобално". Това заявиха участници в международен форум по Интернет, провел се през седмицата в Атина.
ICANN (американският регистър за домейн имена) пренебрегва местните приоритети, като изисква изписването на домейн имената да бъде на латиница, посочиха несъгласни с опциите на регистъра.  
Министър Николай Василев води дискусията за езиковото разнообразие и местното съдържание. Той фокусира дискусията върху възможността на потребителите да използват интернет на техния собствен език, със свои собствени писмени знаци.
За момента домейн имената не могат да се изписват със знаци (букви, йероглифи), които не се съдържат в латинската азбука. Основното технологично и институционално предизвикателство се състои в това да бъде развита такава система на международни домейн имена (Internationalized Domain Names), която да съхрани цялостта и стабилността на основната система от домейн имена.
На форума бе поставен и въпросът за правото на местно съдържание на етническите общности, съставляващи държави като Сенегал, Индия, Саудитска Арабия, включително и Швеция. Представители на научните общности от Франция и Африка "алармираха" за нуждата от местно съдържание за нуждите на образованието.
Министър Василев представи на форума новата инициатива на МДААР за утвърждаване на общи национални правила за транслитерация. Тя е една от технологичните стъпки за преодоляване на проблема за понятна връзка между различните писменни знаци и латиницата. „Бащата на интернета" Винт Сърф приветства въвеждането на такава практика на ниво публично управление. Той също така отбеляза и важността за разработването на специални интерфейси за хора с увреждания.

Коментар