Asus изтегля дънни платки, потребители „подушили дим”

Серия дънни платки на Asus прояви дефект и компанията ще я изтегли от пазара
(снимка: CC0 Public Domain)

Поредното изтегляне на продукти от пазара е на ход. Този път компанията Asus е принудена да изведе от употреба свои дънни платки след съобщения от някои потребители, че се топят.

В социалните медии се появиха съобщения, че е засегната серията дънни платки Z690 Hero, произведени от тайванската компания. Тези платки прогарят и отделят дим при съвсем нормална употреба, съобщи BBC. Моделът Z690 Hero е от висок клас за използване в мощни лаптопи за игри.

Някои от засегнатите потребители съобщават, че са видели на екраните си предупредителен код от BIOS с номер 53, което означава грешка при инициализацията на паметта. Други са усетили миризмата на дим. Някои са открили следи от изгаряне по компютрите.

Потребител на платформата за социални медии Reddit съобщава, че е възникнал действителен пожар. Той казва, че е видял огън, след като компютърът му се самоизключил по време на сърфиране в интернет.

Asus призна дефекта и уточни, че проблемът може „потенциално да засегне” специфични изделия, произведени през 2021 г. Фирмата посочи, че дефектът касае продукти, пуснати миналата година, с конкретни продуктови и серийни номера.

„Проблемът потенциално засяга единици, произведени през 2021 г. с номер на част 90MB18E0-MVAAY0 и серийни номера, започващи с MA, MB или MC”, поясняват от тайванската компания.

Собствениците на нови компютри с дъна от Asus могат да проверят дали изтеглянето обхваща техните дъна, като въведат конкретния сериен номер на уебсайта на компанията, за да видят дали моделът им може да е от партидата с дефекта.

Коментар