ИТ гиганти създават чип за метапространството

Метапространството отприщи нова вълна от инициативи в технологичния сектор
(снимка: CC0 Public Domain)

Американските технологични гиганти Qualcomm и Microsoft ще си партнират за създаване на специални чипове, които да бъдат вграждани в леки очила за разширена реалност. Очилата ще са предназначени за използване както от индивидуалните потребители, така и от бизнеса – за приложения от сферата на „метапространството”.

На започналото днес изложение за потребителска електроника CES 2022 в Лас Вегас главният изпълнителен директор на Qualcomm Кристиано Амон каза, цитиран от Ройтерс, че двете компании ще работят заедно, за да съчетаят персонализираните чипове със софтуера, от който се нуждаят разработчиците, и да създават виртуални светове, в които хората да могат да работят и играят.

По думите на Амон, бъдещите устройства, които се очаква да се появят в резултат на това сътрудничество, ще работят със софтуер на Microsoft, наречен Mesh. Той позволява на потребителя да излъчва реалистично подобие на себе си в хедсета на друг потребител, така че двамата да се чувстват сякаш са в една и съща стая.

Бъдещият хардуер ще използва и софтуер от Qualcomm, наречен Snapdragon Spaces, който помага да се изпълняват основни функции за добавена реалност. Такива са, например, картографиране на физически пространства, така че цифровите обекти да могат да бъдат насложени върху тях, както и проследяване на ръцете, така че потребителите да могат да манипулират тези цифрови обекти посредством жестове с ръцете.

„Говорим от години за възможността да имаме носими устройства за разширена реалност, които ще станат масови”, казва Амон. Двете компании все още не са разкрили подробности кога ще бъдат налични чиповете и хедсетите.

„Нашата цел е да вдъхновяваме и даваме възможност на другите да работят колективно за бъдещето на метапространството – бъдеще, което се основава на доверие и иновации”, заяви Рубен Кабалеро, корпоративен вицепрезидент за „смесена реалност” в Microsoft.

Коментар