След смартфона идват очилата с добавена реалност

Очилата за добавена реалност ще виждат и чуват всичко – и ще могат да го „етикират”
(снимка: CC0 Public Domain)

Смартфонът може и да е господарят на днешния технологичен свят като основно компютърно устройство, но следващата голяма хардуерна платформа се очаква да бъде някаква версия на очила с добавена реалност (AR).

Facebook, Apple, Microsoft и Google преследват тази визия и пъзелът постепенно започва да се намества. Засега Светлият Граал на компютинга на бъдещето – който не е много по-обемист от стандартните очила – все още ни убягва. Но и това няма да е задълго.

Очилата с вградена добавена реалност позволяват на потребителите да виждат какво има пред тях, но с насложена цифрова допълнителна информация, като например напътствия върху картата, информация за контакт с лице и др. Камерите и микрофоните пък позволяват заснемане на изображения и звуци и различни начини за въвеждане, като речта вероятно ще играе ключова роля.

Наред с Apple, Google, Facebook и Microsoft навярно ще има и други играчи, които ще се включат в надпреварата за пазарен дял от бъдещото топ-устройство. Анализаторите очакват производители на телефони като Samsung и производители на компютри като Lenovo да се заиграят с пазара. А защо да няма и „изненади” – изцяло нови имена, които да ни изненадат с технологични иновации?

Плеяда мераклии

Ако се взрем внимателно, можем да видим някои от ключовите базови технологии, които вече се разработват и тестват.

Facebook, например, планира да пусне смарт очила по-късно тази година. Те са проектирани в партньорство с производителя на Ray-Ban – Luxottica. Тези очила едва ли ще предлагат пълни AR възможности, а по-скоро ще послужат като стъпка напред – както по отношение на технологиите, така и като маркетинг – ще помогнат на хората да свикнат с идеята за подобни устройства в живота си.

Отделът Oculus на Facebook се фокусира най-вече върху виртуалната, а не върху добавената реалност, но между тях има доста голямо „кръстосване”. Слушалките Oculus Quest 2 и други VR устройства могат да създават AR преживявания.

Microsoft вече продава Hololens, които побират мощта на компютър с Windows 10 в устройство тип „хедсет” (големи очила), макар че все още е твърде обемисто и скъпо, за да се хареса на потребителите. Microsoft го направи достъпно за разработчици и за някои корпоративни клиенти, а също така и за военните.

Google Glass, първото устройство от тази категория, което привлече вниманието на масовия потребител, се провали като потребителски продукт, но една актуализирана версия на джаджата все още се продава на бизнеса.

Apple също се занимава с идеята, но прави доста неща. Според съобщения от Bloomberg и The Information, Apple подготвя VR устройство, което ще използва камери, за да „вижда” в реалния свят. Устройството, което може да струва около 3000 долара и ще пристигне през следващата година, може да послужи като възможност както за потребителите от висок клас, така и за разработчиците да започнат да тестват технологията, която би накарала готовите AR очила да работят.

От друга страна обаче и AirPods, и Apple Watch представляват усилия за миниатюризация на технологиите и начини за тестване на отделни компоненти, като например пространствената аудио функция, включена в най-новите AirPods Pro. Няколко компании се надяват да разрешат някои от трудните технически предизвикателства на AR очилата, като разделят изчислителната работа между множество устройства.

Qualcomm също има за цел да „разтовари” част от обработката на данни, като я прехвърли върху смартфона на потребителя. Niantic, създателят на Pokemon Go, има партньорство с Qualcomm и също така се зае да картографира реалния свят и да развива видовете добавена реалност, които потребителите може да искат.

Технически предизвикателства

Техническите препятствия по пътя към AR са много, особено ако целта наистина е нещо толкова леко и незабележимо като очилата – леки, тънки, елегантни. Ето някои от задачите, които технологиите трябва да решат, според анализ на Axios:

Миниатюризация: Въпреки че много от изчислителните части за такива очила вече съществуват, включително малки камери, микрофони и процесори, компонентите все още не са достатъчно малки, за да е възможно AR очилата да са нещо хем пълнофункционално, хем леко.

Живот на батерията: Точно както искаме смартфонът да работи през целия ден, бихме искали и интелигентните очила да работят, където и да отидем. Много от днешните VR и AR устройства издържат само няколко часа между зарежданията.

Топлина: Днешните процесорни чипове са енергийно по-ефективни от всякога, но въпреки това отделят топлина, когато работят усилено. Потребителите няма да се радват на това, когато когато AR устройството започне да лъха топлина към лицето им.

Дисплей: Много от днешните AR очила имат ограничено зрително поле. Идеалното AR преживяване обаче изисква дигиталните знаци и изображения да са навсякъде в „стъклото” на очилата, тоест навсякъде, където човешкото окото гледа. Наред с това AR устройствата трябва да могат да осигурят достатъчно ярък източник на светлина, за да направят прожектираната информация лесно видима дори при силна слънчева светлина навън.

Цена: Вграждането на всичките необходими технологии в едно устройство, дори при справянето с всички изброени ограничения, ще формира продукт, който ще струва няколко хиляди долара.

Социални предизвикателства

Още по-трудни от техническите предизвикателства са социалните дилеми на новата технология, казва пред Axios ръководителят на Facebook Reality Labs Андрю Босуърт.

„Как вписвате всичко това в социално приемлив, удобен форм фактор, за който хората да чувстват, че отговаря на начина, по който те искат да се изразят? Освен всичко трябва да помислим за хората, които нямат очилата. Как ще им повлияе това, как ще се справим с техния дискомфорт? Как ще преодолеем проблемите с поверителността, когато имаме устройство, в което винаги са включени вградените камери и микрофони?”

Поради това, че ще виждат и чуват всичко – и ще могат да го „етикират”, очилата за добавена реалност се възприемат от много хора като инвазивни, натрапчиви, неетични. За всички, които държат на личната неприкосновеност, създаването на подобна иновация е направо зловещо.

Коментари по темата: „След смартфона идват очилата с добавена реалност”

добавете коментар...

 1. Бейб

  Реалност ще му се добавя, малко ли му е тази,че и да му се добавя?
  Все едно да си сложи някой лаптопа в/на главата , а другите – пък не.

 2. Kuzmanovv

  >90% от хората са в социалните мрежи ПОСТОЯННО – сега ям, сега спя, сега съм в банята, сега съм в тоалетната, сега …, така че нямат какво да крият.

 3. Кокошет

  Да, зловещо е.
  Един боклук с пари и такива очила може да скапе живота на много хора около него.
  Затова – да се внимава.
  Иначе – може и да го гръмнат с очилата.
  Изобщо иновациите са хубаво нещо, но трябва,както културно е казано, да са етични.
  Дано бъдат.

Коментар