AMD обяви 6-нм мобилен процесор Ryzen 6000

Мобилните процесори Ryzen 6000 включват до 8 високопроизводителни ядра
(снимка: AMD)

AMD обяви на започналото днес изложение CES 2022 пълна гама процесори Ryzen 6000 за лаптопи с нова, по-мощна архитектура на ядрата Zen 3+ и графика RDNA 2. Серията е изградена по 6-нм технологичен процес на TSMC. Освен това AMD обяви и новия настолен процесор Ryzen 7 5800X3D с технология 3D V-Cache за по-висока производителност в игрите и разкри данни за процесорите Ryzen 7000 с архитектура Zen 4, която използва Socket AM5.

Новата архитектура Zen 3+ е оптимизирана за по-голяма производителност на ват. Мобилните процесори Ryzen 6000 са най-бързите чипове от линията Ryzen досега, с тактова честота до 5 GHz, до 1,3 пъти по-висока скорост на обработка и до 2,1 пъти по-бърза графика от серията Ryzen 5000, съобщи AMD.

Ядрото Zen 3+ включва нови функции за адаптивно управление на захранването, които бързо регулират скоростта, както и нови състояния на дълбок сън, които спомагат за спестяване на енергия. В сравнение с процесорите Ryzen от предишното поколение, серията 6000 може да използва до 30% по-малко енергия за видеоконферентна връзка. Това води до удължаване на живота на батерията до 24 часа при възпроизвеждане на филми, като същевременно лаптопите остават тихи.

Процесорите Ryzen 6000 включват до 8 високопроизводителни ядра, всяко от които може да се справя с множество задачи едновременно. По данни на AMD, новите чипове увеличават с до 11% еднонишковата производителност на ултратънките лаптопи и с до 28% многонишковата производителност спрямо предишното поколение.

Ryzen 6000 са и първите мобилни процесори, които разполагат с вградена графика, базирана на архитектура RDNA 2, която е до два пъти по-бърза от тази на последното поколение мобилни чипове. Това е първата в света вградена графика, която може безпроблемно да възпроизвежда огромното разнообразие от компютърни игри с Full HD резолюция, подчерта AMD.

Процесорите имат изцяло нов интегриран дисплей енджин с поддръжка на свръхвисоки разделителни способности и честота на опресняване. Серията Ryzen 6000 бележи подобрение в AAA игрите, поддържа дисплеи Dynamic HDR и технология FreeSync за плавно възпроизвеждане без забавяне и накъсване.

В допълнение, серията Ryzen 6000 е изградена на изцяло нова платформа с поддръжка на памет DDR5, периферни устройства с PCIe 4.0 и USB4, шумопотискане за филтриране на фоновия шум на база изкуствен интелект и Wi-Fi 6E решения от съвместната работа с Qualcomm и MediaTek.

Първите лаптопи с новите мобилни процесори Ryzen 6000 се очакват на пазара през февруари
(снимка: AMD)

Ryzen 6000 е първият x86 процесор, които напълно поддържа разширените функции за защита на Windows 11 с интегрирания процесор за сигурност Microsoft Pluton, в комбинация с други функции за сигурност, като AMD Secure Processor и AMD Memory Guard.

Първите лаптопи с процесори Ryzen 6000 се очакват от OEM партньори като Asus, Dell и HP още през февруари 2022 г. По-късно през годината ще се появят над 200 мобилни компютри за домашни потребители и за бизнеса въз основа на портфолиото на Ryzen за 2022 г.

AMD обяви и процесорите за настолни компютри от серия Ryzen 5000 с технология 3D V-Cache за гейминг. Базиран на архитектура Zen 3, процесорът Ryzen 7 5800X3D е най-бързият за игри в света, твърди AMD. Чипът ще бъде наличен за сокет AM4 по-късно през пролетта на 2022 г.

Междувременно, AMD разкри данни и за процесорите от серия Ryzen 7000, които се базират на 5-нанометрова архитектура Zen 4 и се очакват на пазара през втората половина на 2022 г. За процесорите Ryzen с архитектура Zen 4 компанията ще въведе и изцяло нов Socket AM5.

Коментари по темата: „AMD обяви 6-нм мобилен процесор Ryzen 6000”

добавете коментар...

  1. Blackthorn

    До Anonymous

    Ако гюбрето на микро$офт не може да се изключва от БИОС -а аз лично не бих си купил последно поколение процесор защото системата ми дори с Линукс най-вероятно ще бъде компрометирана…

  2. Blah

    Хубаво сте решили да “информирате” читателите, но казвайте всичко по темата, не само маркетинговите писания от компаниите. Напр. Ryzen 7 5800X3D идва с по-ниски честоти, така че приказките за “най-бързия” са малко съмнителни. Ще има повече кеш, ама до там…

  3. Anonymous

    Защо са сложили това гюбре на микро$офт?!

  4. Пешо

    Няма ли някоя институция за защита правата на потребителите да го ОСЪДИ за ИЗМАМА и да престанат с тези глупости с нанометрите. Отдавна чиповете са в застой и нищо ново не предлагат физически повече не се смаляват чиповете само лъжат хората. Не трябва повече пишат изобщо за нанометри.

  5. Инж Стефанов

    Отдавна вече нанометрите НИЩО не означават празна маркетингова опаковка. Видя ли такива публикации още от заглавието ги игнорирам. Измамата е пълна тези нанометри нямат никакви реални измерения просто стикер именце лепнато.

Коментар