NFT борса достигна пазарна стойност 13 милиарда долара

NFT се очертава като градивен елемент на чисто нови икономики
(снимка: CC0 Public Domain)

Онлайн борсата OpenSea обяви, че вече струва 13,3 милиарда долара след нова инвестиция в размер на 300 милиона долара. Платформата позволява търговия с незаменими токени (NFT).

Сделките в платформата са се увеличили 600 пъти през миналата година, макар някои критици да смятат, че подобна оценка е завишена. „През 2021 г. видяхме как светът се пробужда за идеята, че NFT представляват основните градивни елементи за чисто нови икономики, изградени на партньорска основа”, пише Девин Финцер, съосновател на компанията през 2017 г., цитиран от BBC.

Други икономисти пък твърдят, че постоянно нарастващата капитализация на някои крипто-бизнеси отразява недостига на места, където инвеститорите да вложат парите си. „Има твърде много пари, които се навъртат наоколо, и твърде малко места, където инвеститорите да ги сложат”, казва Дейвид Джерард. „Дори богатите купуват лотарийни билети”.

Оценката за OpenSea идва в момент, когато все по-голям брой фирми, спортни клубове и известни личности произвеждат или купуват NFT. Пазарът на дигитално изкуство и колекционерски виртуални стоки вече се доближава до този на световната търговия с изкуство, според Financial Times.

Общата стойност на търговията с NFT е оценена на 40,9 милиарда долара за миналата година, според изчисленията на фирмата за блокчейн данни Chainalysis. Тази оценка вероятно е подценена, тъй като са взети предвид само NFT, използващи блокчейна Ethereum. За сравнение, през миналата година световният пазар на изкуство се оценява на 50,1 милиарда долара, според доклада.

Обявявайки новото си финансиране, OpenSea подчерта, че „ще гледа да доведе NFT до широка потребителска аудитория тази година” и да намали „бариерите за навлизане” на този пазар. Регулаторите и критиците обаче се притесняват, че потребителите може и да не осъзнават добре рисковете, свързани с до голяма степен нерегулираните инвестиции в крипто-активи като NFT.

Според изследванията на Chainalysis, докато много хора се стремят да събират NFR, реалните данни сочат, че експертните инвеститори добиват по-голямата част от печалбите. Други анализатори пък се притесняват, че NFT пазарите са предразположени към така нареченото перачно търгуване, при което инвеститорите продават и след това изкупуват обратно NFT с цел да стимулират търсенето.

Коментари по темата: „NFT борса достигна пазарна стойност 13 милиарда долара”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Бъркате цена и стойност.

    Цената може и да е 13 млрд., но стойността е 0.

Коментар