Въвеждат нова е-услуга при технически преглед на колите

Електронните услуги навлизат още по-осезаемо при технически преглед на автомобила
(снимка: CC0 Public Domain)

Пунктовете за технически прегледи ще проверяват по електронен път наличието на валидна застраховка „Гражданска отговорност на автомобилистите”, съобщиха от Министерство на транспорта и съобщенията.

Мярката е в съответствие с политиката на правителството и заявката на министър Николай Събев за намаляване на административната тежест за крайния потребител и премахване на хартиените документи.

Проверката ще става автоматично чрез изградената връзка за обмен на данни между системите на ИА „Автомобилна администрация” (ИААА), Министерството на вътрешните работи (МВР) и Гаранционния фонд (ГФ).

Към момента в техническите пунктове се извършват електронни проверки за наличие на данъци и за регистрацията на автомобила, а вече не е необходимо собствениците на автомобили да представят на хартия и застраховката „Гражданска отговорност” преди прегледа.

При посещение в пункт за технически преглед, водачите на леки автомобили ще трябва да носят единствено свидетелството за регистрация на автомобила и документ за самоличност.

Коментари по темата: „Въвеждат нова е-услуга при технически преглед на колите”

добавете коментар...

  1. ИМЕ*

    “Гражданската отговорност” си седи винаги в колата. Нали при ПТП трябва да се попълни протокола от страна на виновната страна. Когато тръгнеш към пункта за ГТП, документа за платена ГО си е в теб. Каква е разликата дали ще представиш ГО или няма да представиш ГО при ГТП, като винаги си я носиш!?!?!?!

  2. Anonymous

    Споко! 2035-а година ще разберат, че и всички стикери по стъклото са безсмислени.

  3. Anonymous

    Не е налична услугата, носете си документите

  4. Кольо

    А след като има яръзка и с МВР защо да носим и талона ?

  5. Иван

    Тази електронна услуга вече е налична!!?

Коментар