Авиацията към Белия дом: 5G е катастрофа за летищата

5G мрежите могат да причинят катастрофална авиационна криза, опасяват се в САЩ
(снимка: CC0 Public Domain)

Американски авиокомпании предупредиха за „катастрофалeн” сценарий от разполагането на 5G кули в близост до летищата. Разтревожени, те алармираха отговорните фактори в Белия дом.

Главните изпълнителни директори на големите пътнически и карго авиокомпании в САЩ обявиха предстояща „катастрофална” авиационна криза, причинена от въвеждането в експлоатация на 5G мрежите на AT&T и Verizon, което е насрочено за 19 януари.

Предупредителното писмо на авиокомпаниите вече е изпратено до Белия дом, Министерството на транспорта, Федералната авиационна администрация и Федералната комисия по комуникациите, съобщи Ройтерс.

Страхът е породен от намерението на телекомуникационните оператори да пуснат 5G мрежи в C-обхвата в близост до летищата. Това може да доведе до повреда на апаратурата на голям брой самолети и отмяна на полети.

В писмото се отбелязва, че пускането на 5G мрежи в близост до летищата може да доведе до това „десетки хиляди американци да не могат да се върнат навреме от чужбина” и да предизвика „хаос” при вътрешните полети на САЩ.

С тази оценка на ситуацията се съгласяват ръководителите на American Airlines, Delta Air Lines, United Airlines, Southwest Airlines и др. Според авиокомпаниите, проблемът може да забави или отмени до 1100 полета и да засегне около 100 000 пътници на вътрешни и международни полети.

Авиокомпаниите молят операторите, които внедряват 5G мрежи, да създадат буферни зони в близост до летищата на около 3,2 км от пистите.

Представители на AT&T и Verizon досега се въздържаха от коментар по този въпрос. По-рано телекомуникационните оператори заявиха, че разполагането на 5G мрежи в C-лента вече е извършено в около 40 страни и никъде няма проблеми с пътуването по въздуха.

Коментар