Повечето бизнеси у нас ще вдигнат заплатите

С по-високи възнаграждения работодателите ще се опитат да задържат талантите
(снимка: CC0 Public Domain)

Повишения на възнагражденията се очакват тази година в повечето бизнес сектори в страната, като целта на работодателите е да задържат талантите в организациите, сочи нов анализ на ManpowerGroup България.

Проучването анализира какви промени планират работодателите от всички сектори и региони на страната по отношение на месечните възнаграждения и бонуси през следващите шест месеца. В него са участвали работодатели на 196 компании, опериращи в 19 бизнес сектора с представителства из цяла България.

Над 80% от респондентите посочват, че увеличение на възнагражденията ще има и през първата половина на 2022 г., а близо 60% отбелязват, че промените ще засегнат всички служители в организациите.

Една от основните причини за увеличаването на заплащането е стремежът на работодателите да запазят текущите таланти в организациите, тъй като напускането основно е мотивирано от по-високо възнаграждение на друго място, както показа проучване от декември за текучеството на персонала през изминалата година.

Необходимостта за запълване на свободни позиции с нови служители също е сред основните причини за увеличаване на възнагражденията, сочи още анализът „Заплати и допълнителни придобивки – тенденции”.

В трите сектора, които изпитват най-голям „глад” за кадри и са претърпели най-голямо доброволно текучество през 2021 г., а именно „Производство”, „Автомобилна индустрия” и „Търговия”, се очаква планирано увеличение на заплатите сред повечето от компаниите, взели участие в проучването.

Почти всички работодатели в сектор „Банки, финанси и застраховане”, „Споделени услуги” и „Консултантска дейност” посочват, че ще има увеличение на възнагражденията. „Консултантска дейност” е и секторът, в който се наблюдава най-висок процент респонденти, посочили увеличение на заплатите с над 21%.

В сектор „Информационни технологии” не се очаква намаление на възнагражденията, но близо 17% споделят, че не се планират никакви промени. 75% от работодателите в сектор „Здравеопазване” планират увеличение на възнагражденията за техните служители.

Що се отнася до допълнителните придобивки, по-голямата част от работодателите (58%) не планират да има съществени промени в това направление. Най-голямо увеличение в допълнителните придобивки се очаква в секторите „Консултантска дейност” и „Банки, финанси и застраховане” – над 50%.

Коментари по темата: „Повечето бизнеси у нас ще вдигнат заплатите”

добавете коментар...

  1. Невярващ

    Производство!? Нима има такова нещо в България!? Може ли примери!

Коментар