Идват трудни времена за стрийминг хегемона Netflix

Ръстът в броя на новите абонати на Netflix забавя темпо
(снимка: CC0 Public Domain)

Броят на абонатите на Netflix нарасна до 222 милиона миналата година, но пред стрийминг услугата се задават трудни времена. Приливът на нови абонати, белязал времената на пандемията, стихва, а конкуренцията нараства.

За миналата година Netflix е добавила 18,2 милиона нови потребители – приблизително половината на броя на новите абонати, регистрирани през 2020 г., отбелязва BBC. Прогнозата на фирмата за 2022 г. също носи лоши новини. Компанията заяви, че очаква да добави само 2,5 милиона нови потребители през тримесечието, завършващо през март. Това е много по-малко от очакваното от анализаторите.

Запазването на ангажираността на досегашните клиенти е добро, но растежът на новорегистрираните все още не се е ускорил до нивата от преди Covid, призна Netflix в изявление. Като причина за това се сочат стихването на пандемията и макроикономическите трудности в части от света като Латинска Америка.

Силен фактор се очертава засилващата се конкуренция от страна на компании като Disney, Apple, Amazon и HBO. „Потребителите винаги са имали много възможности за избор, когато става въпрос за свободното време за забавление”, посочиха от фирмата. През последните 24 месеца обаче конкуренцията расте, тъй като развлекателните компании по цял свят разработват все по-агресивни собствени стрийминг предложения.

Netflix харчи милиарди долари за създаване на съдържание, за да поддържа интереса на зрителите. Това обаче води и до повишаване на разходите.

„Прогнозата за новите абонаменти през текущия период е малко над половината от миналогодишната цифра”, казва Лора Хой, анализатор в Hargreaves Lansdown. Според нея, ръководството на фирмата се оправдава с графика за новото съдържание, съгласно който „няколко големи заглавия ще излязат в края на тримесечието”, но инвеститорите несъмнено са смутени от прогнозата за по-бавен растеж.

Коментари по темата: „Идват трудни времена за стрийминг хегемона Netflix”

добавете коментар...

  1. Gosho

    Защо махнаха family guys

  2. Hahaha

    Точно HBO с техния набор от 10 филма, никога няма да минат нетфликс… инвентар това забива постоянно.

  3. Кико

    Но НИЕ общо, вървим към Висините!

Коментар