Младеж прави чипове в гаража на родителите си

Сам Зилоф удиви специалистите, произвеждайки силициеви чипове в домашния гараж
(снимка: Sam Zeloof блог)

22-годишен младеж на име Сам Зилоф произвежда чипове в малка лаборатория, организирана в гаража на къщата, в която живее с родителите си – в Ню Джърси, на около 45 километра мястото, където е направен първият транзистор на Bell Labs през 1947 г.

Благодарение на набор от апарати, предимно спасени от скрапа и самоделни, Зилоф наскоро е създал чип с 1200 транзистора, разказва Arstechnica. Младежът нарязал силициеви пластини, оформил ги в микроскопични дизайни с помощта на ултравиолетова светлина и ръчно ги потопил в киселина, документирайки процеса в YouTube и своя блог.

„Може би това е прекомерна самоувереност, но вярвам, че щом друг може, значи и аз мога, дори ако ми отнеме повече време”, казва инициативното момче. Този чип всъщност е вторият, създаден от Зилоф. Младежът направил първия, много по-малък чип, когато бил абитуриент през 2018 г. Започнал да си произвежда отделни транзистори година преди това.

Със сигурност чиповете му не са толкова модерни като тези на Intel, но Зилоф твърди полушеговито, че постига по-бърз напредък, отколкото полупроводниковата индустрия в ранните си дни. Вторият му чип има 200 пъти повече транзистори от първия. А подобен темп на растеж изпреварва закона на Мур (правилото, че броят на транзисторите в чипа се удвоява приблизително на всеки две години).

Първият чип на Сам – Z1 усилвател, произведен с литография в гаража през 2018 г.
(снимка: Sam Zeloof блог)

Интересът на Зилоф към самоделните процесори се зародил преди години, когато гледал видеоклипове в YouTube за изобретателя и предприемач Джери Елсуърт, в които той прави свои собствени транзистори с размер на палец. Зилоф се е заел да репликира проекта на Елсуърт.

Предприел това, което му се сторило като логична следваща стъпка: преминаване от единични транзистори към интегрални схеми – скок, който исторически е отнел десетилетие. „Има нещо ценно в това да напомняте на света, че тези индустрии, които изглеждат толкова огромни, са започнали някъде по-скромно – и можете да го направите сами”, казва Зилоф.

Родителите на момчето се постарали да го подкрепят, макар че отначало били предпазливи. Бащата помолил свой познат, полупроводников инженер, да даде на сина му съвети за безопасност.

„Първата ми реакция беше да му кажа, „не можеш да го направиш”. Та това е само гараж”, казва Марк Ротман, който е прекарал 40 години в проектиране на чипове и сега работи в компания, произвеждаща технология за OLED екрани.

Първоначалните възражения на Ротман обаче се спихнали като балон, когато инженерът видял постиженията на Зилоф. „Той е направил неща, които никога не бих си помислил, че хората могат да направят”, признава специалистът.

В гаражната фабрика за чипове има и домашни любимци
(снимка: Sam Zeloof блог)

За да произведе своите чипове, младият експериментатор е разчитал не само на инженерни умения, но и на познаване на историята. Съвременното производство на чипове се извършва в съоръжения, чиито скъпи системи за климатизация премахват всяка следа от прах, която може да смути машините им, костващи милиарди долари.

Зилоф няма как да разполага с подобна техника, но той се заел да чете патенти и учебници от 60-те и 70-те години на миналия век, когато инженерите в пионерски компании като Fairchild Semiconductor са правели чипове върху обикновени работни маси. Намерил описани методите за постигане на необходимата чистота, без „машина за 10 милиона долара с размерите на цяла стая”, разказва младежът.

Коментари по темата: „Младеж прави чипове в гаража на родителите си”

добавете коментар...

  1. ха

    Четох за този младеж преди доста време. Някак това не е новина. И по-конкретна информация имаше, като например как е комбинирал микроскоп с проектор.

  2. Чичо Скруч.

    Евала на момчето, да продължава все така, може един ден да е станал милионер пък казва ли Ти някой от кой храст ще изскочи заекът я.

  3. Бай чвор

    Младежът е от руски произход, затова прай таквиз рабути

  4. Рептилче

    Браво, тук само секиджи пенчовци

  5. Коко панел

    Ми кво да кажа респект и поклон на такива напредничави человеци!!!

  6. Аз

    Ти и сега само това правиш

  7. Angelov

    BHAHAHAHAHAHA BRAT

  8. Мантан

    Аз когато бях на 22 само мастурбирах..

  9. Бг

    Страхотно ,аз като млад правех подобни лудории .
    Сега ми се отблогодаряват.
    Браво на юнака да продължава да прави това,което обича.

  10. Бат благо джийзъса

    Еваларката…

  11. Николай

    Браво на момчето. Само да се радваш на такива хора. Упех..

Коментар