Законът на Мур ще действа поне още 10 години

Законът на Мур ще остане актуален поне още 10 години, прогнозираха от Intel – компанията, чийто съосновател Гордън Мур дефинира правилото, че броят на транзисторите в чиповете се удвоява на всеки 18-24 месеца.

Вече половин век законът на Мур действа безотказно, въпреки че миниатюризацията в полупроводниковата индустрия става все по-трудна. Досега всеки пробив в технологиите за производство на полупроводникови елементи се съпровождаше с нов пробив след 18-24 месеца, който позволяваше на разработчиците да удвоят броя на транзисторите в чиповете.

Intel ревностно се придържа към закона на Мур, като създава нови материали и технологични процеси за чипове с все по-висока степен на интеграция. Компанията смята, че еволюцията на полупроводниците ще продължи с бързи темпове и занапред, в резултат на което законът на Мур ще остане актуален най-малко още 10 години.

„Гледаме 10 години напред” казва Марк Бор, директор по технологични процеси и интеграция в Intel, цитиран от V3.co.uk. По неговите думи, изследователите на Intel са намерили перспективни възможности за 7- и дори 5-нанометрови технологични процеси. „Смятаме, че можем да продължим да съблюдаваме закона на Мур най-малко още 10 години”, твърди Бор.

Специалистите на Intel признават, че практически е невъзможно да се предскаже точно какви предизвикателства ще възникнат, кои от тях ще бъдат решени и кои могат да сложат край на закона на Мур. От компанията уточняват, че хоризонтът на нейните технологии за производство на полупроводници е около 10 години.

В края на краищата законът на Мур ще се забави или ще достигне своя логически край, но това няма да се случи скоро, казва Бор. В момента Intel разглежда материали на основата на елементи от трета-пета колона (III-V) на Менделеевата таблица като възможна алтернатива на хафний, който се използва в четирите последни технологични процеси на Intel в ролята на диелектрик.

Предполага се, че транзисторите с кръгов гейт (gate-all-around field-effect transistor, GAA FET), в частност с два или четири гейта, ще открият нови възможности за миниатюризация на чиповете. Засега обаче от Intel не разкриват подробности за бъдещите си разработки.

Коментари по темата: „Законът на Мур ще действа поне още 10 години”

добавете коментар...

  1. Шимо

    Разликата между Athlon x2 4600+ 0.09 micron (когато го копувах нямаше по-добро, изръсих се здраво – и сега върши работа) и новите 22nm (14nm след някой друг месец) е 30 лева на месец ток. Така че по мои сметки нова технология ще се самоизплати за 1 година.

  2. Иван

    @007 – Говорим за технологията за производство на интегрални схеми – чипове, не на десктоп системи! Прави разлика, ако обичаш… Плюс това, удвояване на броя на транзисторите в чипа не означава непременно удвояване на производителността.

  3. 007

    Глупости, поне при десктопите имат сериозен проблем – компът ми е на 4 години, като го взимах беше от най-добрите, и все още няма произведено нещо по-добро -говоря за качествен скок – в пъти по-добър процесор, ДДР рам бърз като самолет, сата24 хард, макар че едно ССД съм му добавил. Идеята е, че има страхотен застой там, даже заради долара сега 4-годишна ми щайга е с около 20% по-скъпа, а преди на 6 месеца им се сриваха цените и вадеха много по-яки неща, сега са закотвили на core i5 и i7 и дотам

  4. fujiyama

    То и сега голяма част от черната техника си е така. След 24-тия месец атакуваш сервиза 🙂

  5. Иван

    Много добре да продължават. Това е добре за бизнеса и продажбите да има причина да се сменят компютрите на всеки 18 – 24 месеца.

    Обаче много е обезпокоително за последствията, когато наистина закона на Мур стане невъзможно да се поддържа.

    Ката например пълен застой и крах в продажбите на компютрите. Като стигнат в задънена улица има опасност да направят подновен закон на Мур, който ще гласи на всеки 18 – 24 месеца компютрите ще се само-повреждат, за да върви производството и продажбите. 🙂

Коментар