Brain4Cars алармира за грешки на шофьора

Brain4Cars да може да се комбинира с GPS и картографски данни за пътищата, за да предпазва шофьорите от грешки

Brain4Cars да може да се комбинира с GPS и картографски данни за пътищата, за да предпазва шофьорите от грешки

Доста често чуваме за „умни” системи, които имат за задача да предупреждават шофьорите за предстоящи сблъсъци, да им казват кога са направили грешка или да им напомнят, че са уморени. Brain4Cars обаче работи по изцяло различен подход.

Разработка на учени от университетите Корнел и Станфорд, системата следи водачите, за да определи кога са на път да направят нещо нередно, така че може да ги предупреди да внимават повече.

Системата е създадена след видео-запис на 10 шофьори – заедно с пътя пред тях – в продължение на два месеца. Всеки от водачите е управлявал колата си в продължение на около 1900 километра – по магистрали и в градския трафик.

Анализирайки кадрите впоследствие, изследователите използвали лицево разпознаване и софтуер за проследяване, за да видят кои движения на главата предшестват определени маневри (като завой и смяна на лента) по време на шофиране.

След това учените оценили кадри от друга група водачи, използвайки констатациите от първата група, за да предположат за всеки от втората какво е намислил да направи. Прогнозите на учените постигнали 77,4% точност във времето, определяйки бъдещите действия на водачите средно 3,53 секунди преди извършване на тези действия.

Надеждата на учените е една по-прецизирана версия на Brain4Cars да може да се комбинира с GPS и картографски данни за пътищата, по които водачите пътуват. Ако, например, движенията на главата на водача предполагат, че той е на път да направи завой в погрешна посока – да речем по еднопосочен път срещу движението, то системата ще може да го предупреди навреме.

Коментар