Google Labs сформира блокчейн подразделение

Създаването на блокчейн подразделение бележи промяна в отношението на Google към крипто-технологиите, коментират анализатори решението на интернет компанията
 (снимка: Google)

Интернет гигантът Google сформира свое блокчейн подразделение. Новината идва малко след като търговският директор на компанията каза пред Блумбърг, че „крипто е нещо, на което ние обръщаме много внимание”.

Шивакумар Венкатараман, дългогодишен служител в Google от рекламния отдел, ще управлява блокчейн подразделението. То ще е под шапката на Google Labs – „лаборатория” за „дългосрочни проекти с висок потенциал”, съобщи Arstechnica.

В лабораторията са замислени и „излюпени” някои от най-дръзките продукти и услуги на компанията като тези за виртуална и разширена реалност (VR и AR), 3D видео кабината „Project Starline” и AR очилата на Google.

Точно както „алгоритми”, „AI” и „5G” са много актуални думи, „блокчейн” често се използва в общественото пространство и привлича както интерес и любопитство, така и сериозни финансови вложения, инвеститори и потребители.

Децентрализираният характер на технологията я прави привлекателна за мнозина. Но като всяка нова и бързо развиваща се технология тя бързо привлича интереса и на недобронамерени играчи.

Засега не се знае много за новата група на Google, освен че е фокусирана върху „блокчейн и други технологии за разпределени изчисления и за съхранение на данни от следващо поколение”.

Анализаторите обаче са впечатлени, защото решението на компанията бележи обратен завой в нейното отношение към криптовалутите. До неотдавна Google забраняваше на компаниите за криптовалути да се рекламират в нейната мрежа и не приемаше идеята потребителите да плащат с крипто-пари за нейните продукти и услуги.

Коментар