Пред провал е голяма сделка в ИТ индустрията

Нежеланата от мнозина сделка на Nvidia и Arm може да пропадне в крайна сметка
(снимка: Nvidia)

Компанията на графични процесори Nvidia започна да подготвя своите партньори за провала на сделката по закупуване на Arm – разработчик на едноименната архитектура за мобилни чипове, собственост на SoftBank.

Nvidia обяви за първи път намерението си да купи британския разработчик от японската SoftBank на 13 септември 2020 г. Двете страни очакваха да се споразумеят окончателно след година и половина, но сделката затъна в антитръстови разследвания.

Според слуховете, Nvidia вече е започнала да подготвя партньорите си за факта, че сделката с Arm може да не се осъществи, съобщи Bloomberg, позовавайки се на собствени източници. Публично представители на Nvidia и SoftBank отричат ​​подобни слухове, настоявайки за продължаване на работата по сделката.

Nvidia вече направи втора авансова вноска от 2 милиарда долара и ако сделката пропадне, SoftBank има пълното право да задържи около 1,25 милиарда долара като компенсация.

На тази сделка се противопоставиха мнозина, от основателя на Arm до Федералната търговска комисия на САЩ. Китайските антимонополни органи също са били склонни да блокират сделката, но засега обстоятелствата са такива, че решението им може да не е ключово.

Регулаторите се опасяват, че след придобиване на Arm, Nvidia ще затвори достъпа до своите разработки за други компании. Затова редица фирми, които бяха едновременно клиенти и на Arm, и на Nvidia, или конкуренти на двете, също работят срещу сделката. Bloomberg изброява Qualcomm, Microsoft, Intel и Amazon в този списък.

Споровете за целесъобразността на сделката дори доведоха до разцепление в рамките на Nvidia. От своя страна, SoftBank, която в момента притежава акциите на Arm, ще бъде принудена да ги пусне на борсата, ако сделката с Nvidia се срине.

Arm беше публична компания до 2016 г., когато SoftBank я купи за 32 млрд. долара. Първоначално Nvidia беше готова да плати 40 млрд. долара за същите активи, но сега SoftBank се притеснява, че удобният момент за навлизане на публичния фондов пазар се изплъзва, заради продължителните преговори с Nvidia.

Информацията за колебания в редиците на участниците в сделката е неофициална и двете компании отричат, че вече са обзети от пораженчески настроения.

Коментар