Новата TikTok лудост: защо всички белят сурови яйца

Странeн eксперимент с яйца привлича хиляди зрители едновременно в Tok Tok
(снимка: CC0 Public Domain)

Стотици хиляди хора, гледащи видео едновременно – това звучи като мечтата на всеки влогър или стриймър. Стотици хиляди хора, гледащи видео едновременно – това се случва в социалната мрежа TikTok, а хитовият запис не е един. Безчет хора от всякакви възрасти и занятия се занимават с нещо абсурдно: белят сурови яйца.

Да, няма грешка – не белят твърдо сварени яйца, а съвсем сурови. Пресни. Съвършени овалчета, поддържани само и единствено от тънка ципа. Без промяна на вътрешната структура на яйцето.

От първоначалната пукнатина в черупката до последния фрагмент от нея, хиляди хора се надпреварват да заснемат как деликатно премахват черупката от сурово яйце, без да повредят мембраната. Това е занимание, което отнема цяла вечност.

В скорошно излъчване на живо популярен потребител на TikTok, известен с беленето на сурови яйца – @btypep – премина през процеса, обяснявайки на новите зрители какво точно се случва. „Предизвикателството е да вземете сурово яйце и да отлепите цялата черупка от торбичката, която държи белтъка и жълтъка, без да пробиете торбичката и без да счупите яйцето”, казва той, цитиран от CNET.

Ентусиастът използва заоблени инструменти и хирургически пинсети, за да постигне бавно, но сигурно целта си. Подобни експерименти редовно привличат хиляди зрители, гледащи едновременно, а успешните обелвания се публикуват в Instagram. Но още по-озадачаващото е, че все повече и повече хора го правят.

И ако някои се надяват по този начин да привлекат зрители, то за @btypep не става въпрос за търсене на последователи. Героят вече може да се похвали с впечатляващите 5,7 милиона последователи в TikTok.

Феноменът е толкова нашумял, че стана тема на обсъждане сред психолозите. Защо е толкова ангажиращо?

Според Филип Там, психиатър и клиничен лектор от Нов Южен Уелс, „има голяма тръпка в очакването, дори когато крайният резултат от поредицата действия е известен или предвидим. Това е натрупване на вълнение и напрежение, с окончателно „катарзисно освобождаване”, което е… „пристрастяващо” за всички нас”.

Психолозите сравняват това с детската играчка, при която малка шарена кукла изскача от кутийка, след като бъде навита пружинка с лостче отстрани. Детето знае какво ще се случи, когато навие пружинката, но но това не намалява забавлението и вълнението, когато куклата изскочи от кутията.

Зрителите знаят, че до края на предаването на живо има само два възможни резултата: идеално овално яйце в тъничка мембранка или размазани наоколо жълтък и белтък. При наличието на два възможни резултата е лесно да се разбере защо тенденцията е станала такъв хит. Това е своеобразен хазарт.

„Поради краткостта на съдържанието в TikTok като цяло, високата гледаемост тук се дължи на очакването за възнаграждаващ резултат и връзката му с усещане за постижение”, казва Джулиет Тобиас-Уеб, поведенчески учен в Commonwealth Bank Australia. Има градация: любопитство, напрежение, изненада, удовлетворение.

Но има ли по-дълбоко психологическо обяснение за феномена? Все пак хората се застояват пред екраните доста по-дълго от обичайното за кратките видеоклипове, характерни за TikTok?

Там вярва, че причината тези TikTok записи да привличат толкова високо ниво на гледаемост може да бъде т.нар. Ефект на Зейгарник. „Това е човешката нужда от някакъв вид „закриване” или „заключение” на всяка форма на разказ за околната среда”, казва специалистът.

„Ето защо можем да попаднем „в капан” в безкрайни онлайн дейности, защото се стремим към някаква форма на достигане на завършек. Но той нерядко продължава да ни се изплъзва – често пъти [това се прави] умишлено от уеб-инженерите, които правят печалба от тези явления”, допълва тя.

Тобиас-Уеб също отчита естествения човешки стремеж към намирането на завършек. „Като хора ние сме склонни да предпочитаме сигурността и целостта – маркетинговите гурута често използват мистерията като въдица, за да накарат хората да се ангажират повече с продуктите им; тук се случва нещо подобно”.

Според нея, интересното нещо в момента на очакването е, че достигането до завършека е като награда в състезание – това води до освобождаване на големи количества допамин (хормон на радостта), което е „по-голямо удоволствие от самия възнаграждаващ резултат”.

Така че, ако забележите някой, който страстно се е вторачил в запис на белене на сурово яйце в TikTok, не му се сърдете. Само забележете колко дълго ще задържи интереса си там. В най-лошия случай това ще завърши с порция смях и кадри на размазани жълтъци.

Коментари по темата: „Новата TikTok лудост: защо всички белят сурови яйца”

добавете коментар...

  1. ха

    Този свят определено се е насочил към яйцето. Вместо да дискутира по-интелектуалния проблем за кокошката и яйцето.

  2. Anonymous

    тик токърите са рядко прости същества

  3. :D

    На къде отива тоя свят?

  4. :o)

    На това му се вика глупаци без работа…да ги подкараш всички с една тояга най-добре

Коментар