Робот извърши сам лапароскопска операция

Новата роботизирана система STAR извършва чревна анастомоза на прасе
(снимка: ohns Hopkins University)

Роботизираните хирургични системи правят определени процедури по-безопасни и по-малко инвазивни, но те все пак се управляват от хирурзи. Сега обаче е факт първият случай, в който хирургически робот е извършил деликатна лапароскопска операция изцяло сам.

Машината Smart Tissue Autonomous Robot (STAR) е проектирана от изследователи от университета Джон Хопкинс. Още през 2016 г., когато оперира прасета, STAR доказва, че е равностоен и дори по-добър от опитните хирурзи при извършване на процедура, известна като чревна анастомоза – това включва старателно зашиване на двата отрязани края на тънките черва.

По това време обаче роботът трябва да получи достъп до червата чрез голям външен разрез и все още изисква известна помощ от хората. В новите експерименти подобрена и по-автономна версия на STAR успешно извърши процедурата по лапароскопски път.

Това означава, че са необходими съвсем малки разрези за влизане и излизане на хирургическите инструменти, отбелязва NewAtlas. Нещо повече, роботът прави операцията четири пъти (на четири прасета), давайки „значително по-добри резултати от хората, извършващи същата процедура”.

Чревната анастомоза е особено трудна операция, тъй като изисква да се направят множество шевове в меките тъкани с висока степен на прецизност. Ако някой от шевовете е неправилно поставен, може да се получи изпадане на червата и това да причини много сериозни последици за пациента.

Сред новите функции на STAR са специализирани инструменти за зашиване, по-добри образни системи (които включват 3D ендоскоп) и най-вече автономна система за управление. Тя адаптира хирургичния план в реално време, на базата на често непредвидимите движения на меката чревна тъкан.

„Роботизираната анастомоза е един от начините да се гарантира, че хирургическите задачи, които изискват висока точност и повторяемост, могат да се изпълняват с по-голяма точност и прецизност при всеки пациент, независимо от уменията на хирурга”, казва професор Аксел Кригер от университета Джон Хопкинс, старши автор на доклада за научния пробив.

Коментар