Програмистите са по-щастливи да работят от дома си

Желанието за отдалечена работа остава високо сред разработчиците на софтуер
(снимка: CC0 Public Domain)

Дистанционната работа е благодат за мнозина разработчици, които намират, че са по-способни да се отпуснат и да си вършат работата пълноценно, когато липсва традиционното за офиса разсейване. Но – както всеки, който работи от разстояние, знае – продължителните периоди на работа в уединение могат да доведат до някои нежелани странични ефекти. Това може да включва чувство за самота, намаляване на производителността и липса на видимост за кариерното развитие.

Въздействието на отдалечената работа върху разработчиците на софтуер бе предмет на ново проучване сред над 1000 софтуерни инженери от софтуерната платформа Terminal. Анализът показва, че апетитът за отдалечена работа остава висок сред разработчиците, които искат повече гъвкавост и по-добър баланс между професионалния и личния живот, отбелязва ZDNet. Много от участниците намират, че не е нужно да си търсят друга, по-добре платена и удовлетворяваща работа.

По-продуктивни, по-спокойни, но откъснати

Три четвърти (75%) от анкетираните разработчици казват, че искат да работят дистанционно поне три дни в седмицата. Повече от 60% вече работят напълно дистанционно. Три четвърти реално работят дистанционно три дни в седмицата или повече.

Що се отнася до производителността, 68% казват, че са в състояние да вършат работата си по-съсредоточено и по-пълноценно, докато работят дистанционно или от дома си – в сравнение с 32%, които казват, че са по-продуктивни в офис-среда. Наред с това разработчиците съобщават за по-добър баланс между професионалния и личния живот (64%) и усещането за по-малко стрес (48%) в резултат на работата от разстояние.

От друга страна обаче постоянното откъсване от професионалното работно пространство носи и известни недостатъци. Изолацията е основно оплакване сред софтуерните инженери, работещи дистанционно. Малко над половината (55%) от анкетираните програмисти казват, че страдат от липса на ежедневните социални лични взаимодействия с колегите. 40% говорят за самота или чувство на изолация.

Липсата на директен контакт с колегите затруднява сътрудничеството, казват 38% от разработчиците. 31% споделят, че работата от разстояние затруднява кариерното им развитие, тъй като са по-малко видими за своите мениджъри и надзорници.

Нови очаквания и по-различни стимули

По-масовото навлизане на дистанционната работа в практиката през последните години накара работодателите да преосмислят какво предлагат на своите служители. Все повече компании допускат възможностите за работа от дома и изобщо отдалечено, но същевременно работодателите се опитват да разберат как да направят смяната на работните модели устойчива в дългосрочен план. Това трябва да означава по-добра подкрепа и по-различни подходи за общуване, включително и за оценяване и насърчаване на кариерното развитие.

Огромно значение имат и стимулите и екстрите, които работодателите дават на дистанционно работещите служители. 23% от софтуерните инженери, анкетирани от Terminal, подкрепят идеята работодателят да осигурява „стипендии” за комунални услуги и домашен интернет, за да се подпомогне работата от къщи. Успоредно с това 18% посочват, че най-много имат нужда от технологии и инструменти за производителност. 16% се интересуват най-много от възможностите за дистанционно обучение и професионално развитие.

Програмистите, работещи от разстояние, търсят и екстри в подкрепа на личния си живот. 21% от респондентите казват, че искат работодателят им да предлага гъвкаво работно време. 13% искат достъп до услуги за психично здраве и уелнес. Една десета настояват за подкрепа за отглеждането на деца.

Промяна в политиките

Сега, когато много предприятия вече знаят, че могат да практикуват дистанционна работа, изглежда, че все повече работодатели предприемат стъпки за справяне с проблемите, пред които е изправена работната им сила – особено когато става въпрос за изолация и за т.нар. прегаряне.

Проучването на Terminal показва, че 59% от работодателите предлагат гъвкаво работно време, за да подкрепят отдалечено работещите софтуеристи. 53% се стараят да организират виртуални събирания. Над третина (35%) се възползват от възможността да свикват по-често с екипите си за разработка.

Една трета (33%) от разработчиците, анкетирани в проучването, са получили допълнително време за почивка, за да си помогнат за справяне с прегарянето, сочи още докладът. Наред с това работодателите прилагат по-широко скроен подход, бидейки по-малко взискателни към крайните срокове (31%) и намалявайки натоварването (12%).

Terminal отбелязва, че сега работодателите са „на кръстопът”, изправени пред продължаващия недостиг на технологични специалисти и знаейки, че повече кадри не желаят да пътуват или да посещават офисите редовно. Освен ако предприятията не приемат новите очаквания на технологичните специалисти относно формите на заетост, те ще „загубят най-добрите си таланти”.

„Ясно е, че по-голямата част от инженерите са по-щастливи да работят дистанционно. Отдалечената работа им помага да бъдат по-продуктивни и ефективни в своите задачи и отговорности”, коментира Клей Келог, главен изпълнителен директор на Terminal. „Вярваме, че потенциалът на отдалечената работа все още не е напълно реализиран”.

Коментари по темата: „Програмистите са по-щастливи да работят от дома си”

добавете коментар...

  1. Фофу

    килчо 31/01/2022 15:08 Ами може и да го взема, ако улучи моята фирма измежду всички и кандидтаства. Обучил съм двама новаци в две различни фирми в които съм бачкал и съм доволен от резултата. На първият му предложиха постоянна работа след 4-тия месец на моето обучение. Вторият обаче беше само за едно лято и после се върна в Анлийско за 4-тата си година следване.

  2. килчо

    Фофу
    вземи го ти в твойта фирма
    давай му заплата
    помагай му
    учи го
    пробвай го
    нали ги разбираш нещата?

  3. Фофу

    Пишете коментар 28/01/2022 23:23 Пиша коментар и той е – пиши същото, но на фирмите предлагащи работа и интерншип.

    Дори и да не предлагат интерншип за момента много фирми биха заделили допълнителен бюджет да те вземат на минимално заплащане за да те пробват за няколко месеца и евентулано да останеш при тях.

    Лигаво програмистче 28/01/2022 21:07 +100 от мен.

  4. Пишете коментар

    Търся работа като програмист intern/junior 3-ти курс съм в КСИ ФКСТ ТУ-София.

  5. софийски барбър

    Младеж, да те успокоя
    след затъването на икономиката
    Ай Ти балонът ще се спука като измислен стартъп
    и няма да изгорят програмистчетата, защото те създават продукт, а ще изгорят меринджеите и управляващите паразитни звена, жените им, меринджейките красящи офисите, защото вече офиси няма да има и т.н.
    не им се иска, но така ще стане
    няма как секторът да бъде подминат
    тогава тези теми няма да се коментират

  6. Лигаво програмистче

    Ами стани и ти лигаво програмистче, клати си краката по цял ден, взимай по 3-4 хил. заплата и си живей живота.

  7. Йордан

    Лигавите програмистчета разбира се, че ще предпочетат работа от вкъщи. Те като са в офиса скатават, камо ли като са си у дома. По цял ден клатят краката, а накрая за това им плащат по 3-4 хил. лв заплата.

Коментар