Китай одобри сделката по поглъщане на Xilinx от AMD

AMD е на път да осъществи ключова сделка в историята си под ръководството на Лиза Су
(снимка: AMD)

Китайският антимонополен регулатор одобри едно от най-големите сливания в полупроводниковата индустрия – покупката на производителя на чипове Xilinx от AMD за 35 милиарда долара. Сделката е разрешена при определени условия, гласи становището.

По-специално, Държавната администрация за регулиране на пазара смята, че сделката може да доведе до ограничаване или пълно премахване на конкуренцията, съобщи Bloomberg. В резултат на това AMD получава инструкции да не дискриминира китайските клиенти и да продължи да доставя продукти на Xilinx в страната.

Преди това сделката беше „благословена” от съответните власти на други страни, включително САЩ, Европа и Обединеното кралство. За поглъщането на Xilinx от AMD стана ясно официално миналия октомври. Първоначално се планираше покупката да приключи преди края на годината, но поради дългия преглед от страна на регулаторите процесът се забави.

На фона на новините за положителното решение на Китай и премахване на бариерите пред сделката, акциите на Xilinx се повишиха с повече от 6% при предварителната търговия на борсата в Ню Йорк. Ценните книжа на AMD също леко поскъпнаха.

Наблюдателите отбелязват, че покупката на Xilinx, който се счита за водещ разработчик на програмируеми логически матрици (FPGA), ще помогне на AMD да се развива в области като чипове за автомобили и мрежи. Компанията също така ще може да засили позициите си на бързо развиващия се пазар на компоненти за облачни центрове за данни.

Харш Кумар, анализатор от Piper Sandler, обаче се опасява, че общият темп на растеж на AMD и Xilinx през 2022 г. може да бъде по-нисък от предишните прогнози за самата AMD.

Както и да е, одобрението на Китай може да помогне за разсейване на опасенията, че властите в различни страни са станали по-малко благосклонни към подобни мега-сливания в полупроводниковата индустрия, поради продължаващия недостиг на компоненти.

Напоследък големи придобивания от производители на чипове се сблъскват със съпротива от регулаторите, тъй като полупроводниковият бизнес се превърна във въпрос на националната сигурност, особено след като продължаващият недостиг на чипове удари производителите на автомобили, електроника и други индустрии.

По-рано тази седмица се разчу, че Nvidia може да се откаже от покупката на британския производител на чипове Arm, тъй като компаниите не успяват да получат одобрение от надзорните органи. Обединеното кралство и ЕС разследват планираното поглъщане, а Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) се противопостави на сделката, заявявайки, че сливането между Nvidia и Arm ще помогне за потискане на конкуренцията на технологичния пазар.

Коментар