За Tesla роботите стават по-важни от колите

Роботите могат да донесат на Tesla повече бизнес отколкото електромобилите
(снимка: Tesla / CNN)

Не автомобилите, а роботите ще са основен фокус на вниманието на Tesla през настоящата година, съдейки по последните изказвания на нейния шеф Илън Мъск. Пред инвеститорите той заяви, че плановете му за роботи имат „потенциала да бъдат по-значими от бизнеса с превозни средства с течение на времето”.

Компанията разработва проект за хуманоиден робот, наречен Optimus, който беше споделен за първи път миналата година, припомня BBC. Tesla Bot, както беше наречен в общественото пространство, ще използва същите системи с изкуствен интелект (AI), които стоят в основата на електромобилите на Tesla, каза Мъск по време на на събитието миналия август.

На този фон новото изявление на Мъск за роботиката няма как да не привлича вниманието. Той заяви пред инвеститорите, че първото приложение на хуманоидния робот ще бъде в завод на Tesla, където машината ще „мести части из фабриката или нещо подобно”. Но в бъдеще роботът ще помогне за решаване на проблема с недостига на работна ръка.

Пак тази седмица предприемачът написа в социалните мрежи: „Изкуственият интелект на Tesla може да играе роля в създаването на AGI [цялостен изкуствен интелект], като се има предвид, че се обучава спрямо външния свят, особено с появата на Optimus”.

Концепцията за цялостния изкуствен интелект AGI се отнася до способността на машината да учи или разбира задачи, изпълнявани в момента от хората. В същата публикация Мъск добави: „Децентрализираният контрол на роботите ще бъде от решаващо значение”.

Изказването на шефа на Tesla отново отприщи порой от коментари и анализи. „AGI е изключително трудна задача. Идеята, че можете да разработите общ изкуствен интелект, защото сте създали безпилотно превозно средство, е абсурдна,” заяви Алън Уинфийлд, професор по етика на роботите в Университета на Западна Англия. „Дори ако тази кола е много способна, това пак няма да е AGI – това би било високофункционален тесен [изкуствен] интелект”.

Професорът смята, че след като Google и Facebook от години работят по създаване на изкуствен разум и разчитат на големи екипи от „едни от най-добрите специалисти” в областта, идеята на Мъск „да влезе и да реши проблема” е изключително високомерна.

Други специалисти напомнят, че идеята за създаване на икономически ефективни хуманоидни роботи за масовия пазар до този момент не показва признаци на жизнеспособност. Показателно е, че през юни японският конгломерат Softbank обяви прекратяване на производството на Pepper – дружелюбния малък хуманоид, който стана символ на роботиката през последните години. Производството му ще се възобнови „само когато роботите са необходими”.

Мъск обаче обича трудните проблеми, а и има немалко успехи, които могат да опровергаят скептицизма. Ракетите за многократна употреба на SpaceX се считат за голяма крачка напред за космическите полети, например. Към това следва да се добавят и амбициите на известния предприемач за заселване на Луната и дори за експедиции до Марс.

Може би общият изкуствен интелект, който фирмата ще разработи за тези начинания, ще се окаже по-сполучлив от очакваното. Дотогава повечето специалисти от индустрията остават скептични.

Коментар