Илон Мъск ще ни освобождава от работа с хуманоидни роботи

Роботът на Tesla ще е висок около 150 см и ще тежи 56 килограма
(снимка: Tesla / CNN)

Американската компания Tesla ще се заеме с направата на нов вид машина: хуманоиден робот. Неговият прототип навярно ще се появи догодина, стана ясно от изявление на Илон Мъск.

Задачата на робота ще е да „се занимава с работа, която е скучна, повтаряща се или опасна”, съобщи CNN. Емблематичният бизнесмен не каза дали машината ще се продава и ако да, за колко пари. Стана ясно обаче, че роботът ще има екран, позициониран така, че човешкото му лице да показва „полезна информация”.

Илон Мъск очаква роботът да има „дълбоко” въздействие върху икономиката. Според него, физическата работа ще е въпрос на избор в бъдеще. Това ще е време, когато всичката работа ще може да се върши от роботи, затова ще е необходим универсален базов доход. „Но не точно сега, защото този робот [все още] не работи”, добави Мъск.

Хуманоидните роботи отдавна разпалват въображението на творци и инженери. В действителност обаче създаването на робот, подобен на човек, който може да изпълнява човешки задачи именно като човек, се оказа изключително трудно.

Изкуственият интелект се развива шеметно, но все пак е далеч зад общите способности дори на прохождащо дете. Приложенията на роботиката са ограничени до базови задачи като пренасяне на стоки във фабрика или автономно почистване на дома.

Новината за робота на Tesla предизвика бурни реакции. Иновациите на Мъск в Tesla и SpaceX са безспорен факт. Той обаче е известен и със склонността си да пропуска крайни срокове и да раздава „свръх-обещания”.

Мъск описва робота като продължение на работата на Tesla по изграждане на самоуправляеми превозни средства. Роботът ще използва същия компютърен чип и ще се „оглежда” с помощта на осем камери, които не се различават от тези на превозните средства на Tesla.

Според първоначалното описание, роботът ще е висок около 150 см, ще тежи 56 килограма, ще може да носи 20 килограма товар и да се движи с около 7,5-8 км/ч.

Коментари по темата: „Илон Мъск ще ни освобождава от работа с хуманоидни роботи”

добавете коментар...

  1. аз

    не, но шопска салата по всяка вероятност -да 🙂

  2. the Brandon is on the way

    дали ще може да прави мусака и таратор?

Коментар