Флагмански Core i9 на Intel превъзхожда Apple M1 Max

Чипът Core i9-12900HK на Intel потвърждава предимства на x86 архитектурата
(снимка: Intel)

Core i9-12900HK, новият флагмански мобилен процесор на Intel, е по-бърз от чипа M1 Max на Apple в множество еталонни тестове. Това обаче е за сметка на многократно по-голяма консумация на енергия.

Така например, при многонишкови задачи, 14-ядреният Alder Lake е по-бърз от флагмана на Apple с 30%, което потвърждава превъзходството на архитектурата x86 спрямо Arm. Въпреки това, победата за процесора на Intel е извоювана много трудно и не без компромиси, става ясно от публикация с резултати от тестове в Tom’s Hardware.

Трябва да се име предвид, че сравнението между 16-инчов MacBook Pro, базиран на Apple M1 Max, и лаптоп за игри GE76 Raider на MSI с процесор Core i9-12900HK не е идеално. Поне по отношение на позиционирането на тези компютри.

Докато MacBook Pro е насочен към разработчици, създатели на цифрово съдържание и потребители, които се интересуват предимно от автономността на лаптопа, GE76 Raider е ноутбук за геймъри и изстисква буквално целия сок от Core i9-12900HK, за да осигури максимална производителност, независимо от по-високата консумация и влошената автономност.

По-справедливо сравнение би било представянето на Alder Lake срещу M1 Max в лаптопи като Dell XPS или Lenovo ThinkPad. Но все пак и наличните в момента резултати демонстрират възможностите на мобилния флагман на Intel.

Чипът е тестван в бенчмаркове като Geekbench 5, HandBrake и Cinebench R23, които симулират натоварването при мултимедийни задачи. При всички тестове процесорът на Intel e по-бърз от конкурента. В повечето случаи с минимална разлика.

M1 Max на Apple е много икономичен, но отстъпва по производителност
(снимка: Intel)

Например, в едноядрен тест Geekbench 5 процесорът Core i9-12900HK е само с 3% по-бърз от M1 Max и само с 6% по-бърз в многоядрен тест. При теста с HandBrake (помощна програма за транскодиране на видео от един формат в друг) разликата между двата чипа се оказва още по-малка. Alder Lake изпълнява задачата само с 4 секунди по-бързо от процесора на Apple, или с около 1%.

В многоядрен тест Cinebench R23 лидерството на чипа Intel над конкурента вече е 30%. Докато M1 Max показа среден резултат от 12 300 точки, Core i9-12900HK постига при същите условия 16 009 точки. Отново трябва да вземат предвид различните нива на лаптопите и по-ефективната система за охлаждане на GE76 Raider. Напълно възможно е M1 Max при същите условия да покаже по-добри резултати, но това ще се отрази негативно на консумацията на енергия.

Автономността и консумацията на енергия са толкова важни показатели за лаптопа, колкото и неговата производителност. Самата Apple не посочва TDP на процесора M1 Max. Чипът на Intel, от своя страна, има номинален TDP от 45W, а при натоварване може да консумира до 115W, както показват тестовете.

Средната консумация на енергия на процесора на Apple по време на многоядрен тест Cinebench R23 е 34W, а максималният пик е 39,7W, по данни на AnandTech. Чипът Core i9-12900HK, от своя страна, изразходва до 94 вата мощност в същия бенчмарк.

MacBook Pro 2021, захранван от Apple M1 Max, издържа до 15 часа и 31 минути на батерия. MSI GE76 Raider при същите условия на използване изкарва 4 часа и 5 минути. Отново сравнението не е съвсем честно, тъй като лаптопът MSI включва дискретен графичен ускорител. Но засега няма резултати от по-справедливи тестове.

Коментари по темата: „Флагмански Core i9 на Intel превъзхожда Apple M1 Max”

добавете коментар...

  1. еХперт

    Бъдещето е на АРМ архитектурата. Интел вече не са технологично две стъпки пред всички останали и не могат да си пробутват тяхната архитектура.

    АРМ ядрата лека полека си преправят път, първо при мобилните устроиства, скоро и при сървърите. Енергийната ефективност накрая ще си каже думата.

    x86-64 обаче няма да изчезне напълно и процесът ще е бавен. Много софтуер има просто, а емулацията все още не е опция.

  2. ;

    Поредните шмекерии на Intel.

    Уж мобилен процесор, но тестовете се правят на включено захранване.

    Като му дръпне човек кабелчето на интелския лаптоп, изведнъж процесорът хлъцва и производителността пада до 1/4 от тази на M1 Max.

  3. Anonymous

    Единия предлага истинска автономия, а другия е по-скоро десктоп.

Коментар