Енергийният бизнес на LG се развива шеметно

Производителят на батерии LG Energy Solution направи най-голямото IPO в Южна Корея
(снимка: LG Energy Solution)

Южнокорейският производител на батерии LG Energy Solution направи силен дебют на фондовия пазар, като осъществи най-голямото първично публично предлагане на акции в страната. Силното представяне на ценните книжа на фирмата в четвъртък направи LG Energy Solution втората най-скъпа фирма в референтния индекс Kospi в Сеул – след Samsung Electronics.

Акциите на компанията привлякоха голямо търсене от индивидуални и институционални инвеститори, което показва нарастващия апетит към южнокорейските компании и бизнеси, свързани с индустрията на електрическите превозни средства, отбелязва BBC.

LG Energy Solution е дъщерна компания на най-голямата южнокорейска химическа компания LG Chem, която е под крилото на LG Corporation. Енергийната фирма държи повече от 20% от световния пазар на батерии за електрически превозни средства и е доставчик на редица автомобилни гиганти, вкл. Tesla, General Motors и Volkswagen. Произвежда и батерии за дронове и кораби, а наред с това доставя на НАСА скафандри, захранвани с батерии.

По-рано тази седмица компанията обяви планове за изграждане на фабрика за батерии на стойност $2,6 млрд. в САЩ – заедно с General Motors. Очаква се този завод да отвори врати в края на 2024 г. Начинанието е свързано с амбициите на GM да стане лидер на пазара на електромобили „до средата на десетилетието”, по думите на председател на General Motors и главен изпълнителен директор Мери Бара.

Възходът на LG Energy Solution се случва в момент, в който правителства и бизнеси по цял свят си поставят цели за постигане на нулеви нетни емисии, в частност прекратяване на употребата на нефт, газ и въглища – пряко или косвено. В сферата на транспорта това е причината за силното увеличаване на интереса към електрическите превозни средства и алтернативите, задвижвани от чисти енергийни източници. Този преход ще разчита в огромна степен на наличието на батерии.

В сряда Илон Мъск, главен изпълнителен директор на Tesla, заяви, че очаква продажбите на неговата фирма за електромобили да нараснат с повече от 50% тази година в сравнение с 2021 г. Пак тази седмица минно-добивният гигант Fortescue Metals, собственост на най-богатия човек в Австралия, придоби звеното за батерии и технологии на състезателния отбор на Williams Formula 1. Амбицията на Fortescue е да използва технологията за електрическо задвижване, разработена от Williams F1, за своите влакове, тежко индустриално оборудване и товарни камиони.

Коментар