Програмист продаде игра на думи за 7-цифрена сума

Безплатна и проста игра на думи донесе солидна сума на нейния създател
(снимка: CC0 Public Domain)

Американската медия New York Times закупи популярната игра на думи Wordle, която от няколко месеца е хит сред англоезичните потребители. Стойността на сделката остава неизвестна, но е ясно, че сумата е седемцифрена.

Безплатната и проста игра е създадена от софтуерния инженер Джош Уордъл. Тя беше пусната миналия октомври и вече може да се похвали с милиони играчи, отбелязва BBC. Самият Уордъл казва, че успехът на играта е „малко поразителен” и че е „невероятно доволен” от сделката с New York Times.

Медийният издател, от своя страна, посочи, че играта първоначално ще остане безплатна. Стойността на сделката не бе оповестена, но New York Times посочи, че сумата е седемцифрена.

Wordle предизвиква играчите да намерят дума от пет букви в рамките на шест предположения. Всеки ден се обявява нов пъзел и играчите могат да публикуват съобщение колко бързо са решили цветната задача – но по начин, който не разкрива отговора за тези, които все още играят. Това, според Уордъл, е причината, поради която играта успява да грабне вниманието и въображението на толкова много потребители.

„Times остава фокусиран върху това да стане основна абонаментна услуга за всеки англоговорящ човек, който иска да разбира света. New York Times Games е ключова част от тази стратегия”, се казва в изявление на медията.

„Нашите игри предоставят оригинално, висококачествено съдържание и преживявания всеки ден. Wordle вече ще играе роля в това ежедневно изживяване, давайки на милиони хора по света още една причина да се насочат към Times”, допълват от медията.

Игрите на New York Times, според Уордъл, имат „голяма роля” за създаването на Wordle, „така че тази стъпка изглежда много естествена”. Уордъл е разработил играта по време на пандемията. Неотдавна той сподели, че е измислил прототипа още в далечната 2013 г., но тогава приятелите му не са се интересували от нея.

„Миналата година аз и моят партньор наистина се захванахме с кръстословици и игри с думи – исках [да имаме] игра, която да играем всяка сутрин като част от рутината ни”, разказва той. След това споделил играта със семейството си в WhatsApp, преди да я отвори за обществеността.

Коментари по темата: „Програмист продаде игра на думи за 7-цифрена сума”

добавете коментар...

  1. ха

    Успях да отгатна днешната дума от третия път. При първите два опита улучих всички букви (но само една беше мястото си).

Коментар