Четириноги роботи ще пазят южната граница на САЩ

Четириноги машини на Ghost Robotics ще патрулират в опасни участъци от границата на САЩ
(снимка: Ghost Robotics)

Министерството на вътрешната сигурност на САЩ съобщи, че неговият отдел за наука и технологии тества използването на четириноги роботизирани кучета на южната граница на страната. Роботите ще бъдат подходящо решение за онези участъци от границата, където всяка опасност може да застраши хората.

Партньор на министерството в проекта е филаделфийската компания Ghost Robotics. Този производител е известен с интереса си към военни и дори въоръжени роботи. Въпреки преговорите с агенцията за перспективни воeнни разработки DARPA, друга компания за роботи – Boston Dynamics – все още не е прекрачила тази граница.

Според официалната версия, задачите на граничните роботи ще бъдат ограничени до патрулиране. Те могат да се управляват дистанционно или да се движат офлайн. Засега няма данни за оборудване на тези роботи с каквито и да било оръжия.

Говорител на Ghost Robotics коментира, че компанията се гордее от работата си с правителството на САЩ, но е “агностик” за бъдещето на машините. Производителят разработва машини, продава ги на военните и не се интересува какви модификации прави клиентът след това.

Министерството, от своя страна, все още не е уточнило времето за разполагане на граничните роботи, но съобщава, че теренните изпитания вече са започнали. Машините са тествани както в открити пространства, така и в модели на сгради. Те все още не използват въоръжение, а само устройства за нощно виждане.

Коментар