Изкуствен интелект AlphaCode програмира като човек

Системите с изкуствен интелект се доближават до уменията на програмистите
(снимка: CC0 Public Domain)

AI компанията DeepMind създаде платформа с изкуствен интелект AlphaCode, която не само може да програмира като човек, но го прави на „конкурентно” ниво. Дъщерното дружество на Alphabet тества системата при изпълнение на задачи от състезанията по програмиране.

Според резултатите от теста, AI системата се нарежда сред 54-те процента програмисти, които са се справили най-добре със задачите, съобщи The Verge. Това е голяма стъпка напред към създаване на самостоятелни системи за програмиране, въпреки че уменията на AlphaCode не отговарят непременно на задачите, които изпълнява средностатистическият програмист.

Изследванията на DeepMind все още са на ранен етап, но вече е ясно, че AI може автономно да решава програмни задачи, които доскоро бяха по възможностите само на хората. Компанията очаква, че в дългосрочен план AlphaCode ще помогне на разработчиците да пишат код, ще подобри производителността на служителите и ще разкрие нови начини за писане на софтуер.

AlphaCode е тествана на платформата Codeforces, която публикува седмични задачи за програмиране и оценки на програмисти. Задачите са различни от тези, с които може да се сблъска програмист, когато създава например комерсиално приложение. Те са по-„самодостатъчни” и изискват задълбочено познаване както на алгоритмите, така и на теоретичните концепции на компютърните науки. За решаването им е необходим комбиниран подход, тъй като програмистът трябва да разбира логиката, математиката и самото програмиране.

Един пример е задача, в която трябва да намерите начин да преобразувате низ от произволно повтарящи се букви s и t в друг низ от същите знаци, като използвате ограничен брой натискания на клавиши. В същото време състезателите не могат просто да въвеждат нови букви вместо старите – те трябва да използват клавиша Backspace и да изтрият няколко букви от оригиналния низ. Задачата се отнася до примери със средна сложност.

Десет подобни задачи са възложени на AlphaCode да ги изпълни по същия начин като хората. AI системата генерира редица възможни решения и отстранява неподходящите, като стартира кода и проверява резултата, точно както би го направил програмист-човек.

10-те задачи, предложени от AplphaCode, са изпълнени от 5000 програмисти на уебсайта Codeforces. Работата на AI попада в първите 54,3% от отговорите и според DeepMind това осигурява на AI рейтинг Codeforces Elo от 1238. Така изкуственият интелект се нарежда сред първите 28% от програмистите, които са състезават на сайта през последните шест месеца.

DeepMind отбелязва, че настоящите умения на AlphaCode са приложими само за състезания по програмиране, но на теория новата система позволява на разработчиците да създават инструменти, които могат да направят програмирането по-достъпно и, някой ден, напълно автоматизирано.

Много други компании работят върху подобни решения. През последните години беше постигнат голям напредък, но всички тези системи далеч не могат да заемат мястото на човеците програмисти. AI кодът често е пълен с грешки и тъй като такива системи обикновено се обучават на библиотеки с публични кодове, понякога възпроизвеждат фрагменти, които са защитени от авторско право.

Освен това експертите по информационна сигурност се опасяват, че атакуващите могат умишлено да пишат и споделят в GitHub код с бекдор, който по-късно ще се използва за обучение на AI системи, в резултат на което те са обречени да правят грешки в бъдещите си решения.

Тези проблеми означават, че AI системите за програмиране вероятно ще бъдат интегрирани бавно в работата на софтуеристите, докато „заслужат” доверие. С други думи, тепърва ще се учат и учат. Но го правят много бързо.

Коментари по темата: „Изкуствен интелект AlphaCode програмира като човек”

добавете коментар...

  1. ха

    То тези ИИ системи едва ли ще се дават за безплатно ползване на всеки. А тези, които го предлагат вероятно ще са си точно програмисти (реализирали въпросните системи)…

  2. Фофу

    Нещо не станал Данчо лигаво програмистче (да си клати краката) и сега се яде от яд и чака края на лигавиите програмистчета.

  3. сол

    Данчо нали разбираш, че когато това стане програмистите ще вземат твоята работа, защото за ИТ не е проблем да чете и се развива

  4. Йордан

    След няколко години май великите програмистчета няма да имат какво да ядат, а? Нека лапат сега, докато имат възможност, че след някоя и друга година гледането по цял ден монитора и клатенето на краката няма да е кой знае колко доходоносно.

Коментар