Изчислиха “справедливата цена” на биткойн

Волатилността на биткойн е 4 пъти по-висока от тази на златото, смятат анализатори
(снимка: CC0 Public Domain)

Група анализатори от JPMorgan Chase, водени от Николаос Панигирцоглу, изчислиха “справедливата цена” на биткойн въз основа на нивото му на волатилност спрямо златото. Според тях, най-голямата криптовалута е надценена с 12%.

Като се има предвид, че волатилността на биткойн е 4 пъти по-висока от тази на златото, справедливата стойност на този крипто-актив е $38 000. Ако превишението е 3 пъти, действителната цена на биткойн ще се покачи до $50 000. За сравнение, днес пазарната стойност на криптовалутата надхвърля $43 000.

Нестабилността на биткойн е един от основните му проблеми, казват анализаторите пред Bloomberg: „Най-важната пречка за придвижване на биткойн напред е неговата волатилност, както и циклите на бум и спад, които пречат на последващото му институционално приемане”.

Според Николаус Панигирцоглу, дългосрочната теоретична цел за биткойн, при която общата му пазарна оценка ще се изравни със стойността на златото, използвано за инвестиции, е $150 000, въпреки че преди година е била $146 000.

Анализатори коментират също, че спадът в цената на биткойн през януари наподобява по-малко пълна капитулация, отколкото събитията от май миналата година, когато курсът на най-голямата криптовалута се срина наполовина.

Коментари по темата: „Изчислиха “справедливата цена” на биткойн”

добавете коментар...

  1. !!

    Хахахаааа, фъфлячето пак се из¢ра на метеното.

    Абе, неграмотник! Заминавай обратно в 3-ти клас да научиш, кога се ползва “ий”, и кога “ии”.

    А, за доларите ще ти кажа следното – в началото на 2020г общият брой отпечатани долари е $1,6 трилиона. В момента е $23 трилиона.

    Ако БНБ реши да увличи отпечатаните левове 5 пъти, левът ще се окаже 5 пъти по-евтин. Важи за почти всяка друга държава. Защо не важи за ФАЩ?

    Ние (българското правителство, което и да е то), теглим заеми.

    ФАЩ пускат печатницата и просто увеличават хартийките в обръщение … 14 пъти …

    За сравнение, ЕЦБ за същия период са увеличили отпечатаните евро от €1,27 трилиона на €1,54 трилиона или грубо €270 милиарда. Това пак не е малко, близо +22%, но на фона на Фекалния резерв, е направо нищожо.

    Та, в тази статия става дума за биткойн и “справедливата” му цена в долари. Каква изненада точно е, че в коментарите се обсъжда и справедливата цена на долара, а?

    Ако бяха обявили “справедливата” цена на биткойн в рубли или юани, щяхме да коментираме рублата или юана.

    Точно толкова просто е. Но, явно не достатъчно просто за теб.

    Сериозно доскучаваш, всеки път едно и също – всеки несъгласен с теб е руски трол. А, защо да не е китайски? И те имат мераци да анексират един остров …

  2. xyz

    АХАХАХА някви смотаняци били изчислили “справедлива” цена 😀 😀 😀 Биткойн в момента по всички показатели е много подценен, вече трябваше да е на около 100к +- 20-30к

  3. Фофу

    Дали USD е многократно надценен или пак се активира някоя платена червена “клетка” да плямпа глупости. И да отклонява вниманието от единствената държава която …. анексира.
    Колко пък да е надценен тоя долар като в световната икономика две трети от компанийте са американски.

    Ех тоя Йордан, много трески го тресат тези дни. В пазарна икономика живеем, споко. Ако беше комунизъм или нямаше да си чул за криптовалута или щеше да купуваш под строй в името на партията.

  4. Йордан

    “Справедлива”? В комунизъм ли живеем или в пазарна икономика?

  5. Anonymous

    То и USD е многократно надценен, но никой не смее да се обади, да не го “демократизират” набързо …

Коментар