Замърсяване вещае недостиг на SSD устройства

Анализатори очакват нарушаване на доставките на флаш памети в близките месеци
(снимка: CC0 Public Domain)

Проблеми със замърсяване с неизвестна субстанция са засегнали няколко от производствените фабрики за NAND памети на Kioxia (доскоро Toshiba) и Western Digital, съобщиха двете компании.

Проблемът засяга около 6,5 ексабайта флаш-памети. Като се има предвид сериозността на замърсяването, може да се очаква значително въздействие върху доставката на SSD в близко бъдеще, отбелязва Tom’s Hardware.

Kioxia и Western Digital управляват няколко производствени фабрики за NAND памет като част от съвместно предприятие с 20-годишен срок на работа. Два от тези заводи обаче, намиращи се в Йокаичи и Киаками в Япония, са спрели производство поради замърсяването.

В изявление на Kioxia се казва, че проблемът засяга производството на нейната 3D BiCS флаш-памет – продукт, използван в широка гама от SSD. Компанията се надява на „скорошно възстановяване на нормалната работа”, което потвърждава, че производството е спряно. Kioxia обаче не посочва каква част от производствения ѝ капацитет е бил засегнат.

Нито една от двете компании не коментира кога се очаква да възстанови производството. Въпреки това, като се има предвид дългият цикъл на изработка на 3D NAND флаш (до 3 месеца трае направата на 3D флаш чип), всяко прекъсване може да има влияние в рамките на няколко месеца след рестартиране на производството.

Kioxia държи 8,5% от световния производствен капацитет за SSD през 2021 г., докато Western Digital контролира 15,4%. Спирането на техните съоръжения се случва след неотдавнашните прекъсвания на работата на заводите на Samsung, поради ограниченията заради Covid.

Според пазарните наблюдатели, всичко това в крайна сметка може да доведе до недостиг на продукти, базирани на NAND, като SSD дискове и други устройства с флаш памет.

Коментари по темата: „Замърсяване вещае недостиг на SSD устройства”

добавете коментар...

  1. Йордан

    Няма лошо. И без това е време да бъде прекратена тази практика Сульовци и Пульовци без образование да имат достъп до най-съвременни високотехнологични продукти.

Коментар