Милион смартфона могат да заменят суперкомпютър

Смартфоните по света имат огромен неизползван потенциал за научни изчисления
(снимка: CC0 Public Domain)

Изследвания на руски учени доказват способността на един милион смартфона, разпръснати по света, да постигнат нивото на производителност на един суперкомпютър. В същото време сътрудничеството няма да окаже забележимо въздействие върху ежедневното използване на смартфоните от хората – изчисленията ще се извършват в момент, когато смартфонът не се използва.

„Нашата работа е посветена на използването на мобилни устройства като доставчици на изчислителни ресурси. Основната идея на проекта е да се използват неактивните ресурси на мобилните устройства за различни изчисления, без да се засяга прякото им предназначение”, разказва за проекта Иля Курочкин от катедрата по инженерна кибернетика в НИТУ МИСиС.

Учените са провели серия от подобни експерименти, използвайки отворената платформа BOINC (Berkeley Open Infrastructure for Network Computing). По очевидни причини, експериментът е изключително труден за провеждане на смартфони на потребители, които не са пряко ангажирани с проекта, така че всички данни са получени на специално създадена мобилна разпределена платформа.

По време на тестовете е установена конфигурация, която позволява да се съкрати времето на изчислителните експерименти, да се увеличи процентът на натоварване на устройството и да се намали процентът на просрочените задачи.

Проектът предполага комбиниране на лични устройства като смартфони, таблети и компютри, когато се зареждат или са заредени на 80-90% и все още имат достъп до Wi-Fi. Правилно подбраните параметри на разпределената система могат както да повишат нивото на използване на мобилните телефони за решаване на проблеми без съществено влияние върху мощността на батерията, така и значително да намалят времето за изчисление на целия експеримент.

Въз основа на резултатите от проучването учените са направили препоръки и предлагат параметри на прототип на мобилна мрежова система, която да работи ефективно с различни видове персонални устройства. Резултатите от изследването са публикувани в сп. Communications in Computer and Information Science.

Коментар