След провалена сделка с Nvidia: Arm между чука и наковалнята

Бъдещето на Arm засега е неизвестно – на борсата или като цел на нов купувач
(снимка: Arm)

Една от най-големите сделки в дигиталната индустрия в последно време – тази за придобиването на Arm от страна на Nvidia – се провали. Но това не е просто едно несбъднато сливане. То поставя ARM в ситуация „между чука и наковалнята”, коментират мнозина, следящи тенденциите на пазара.

Сред пороя от сливания и придобивания, на които сме свидетели в последните седмици, една несбъдната сделка навярно не би направила голямо впечатление. Но спецификата на бизнеса на Nvidia и Arm прави събитието по-„вълнуващо”.

Защо е важна Arm

Промените в компютърния бизнес, наложени от възхода на „облака”, промениха и ролите на технологичните производители и техните взаимоотношения с потребителите. Днес предприятията не само разчитат на много облачни системи, но въвеждат и технологии за машинно самообучение и изкуствен разум.

В този процес на преосмисляне на дигиталните системи все по-голямо значение придобиват технологиите за изчисления „на ръба” (edge computing). От друга страна, центровете за данни стават все по-важни за изчислителните системи. И Nvidia съвсем закономерно се стреми да разгърне своето място в този многообещаващ бизнес.

Тенденциите показват защо Arm е нужна на Nvidia. Сделката беше стратегическа и залогът беше наистина голям. Показателна за това е и колосалната сума, която Nvidia ще плати като неустойка – 1,25 млрд. долара.

Но не е само това. Малцина знаят, че за сделка между двете компании всъщност се говори още от 2020 година. Тогава, приблизително около началото на пандемията, потенциалната сделка се оценяваше на 55 млрд. долара.

На ниво интеграция на технологиите пък „годежът” на двете фирми датира от още по-старо време.

Кой сега ще погълне Arm?

Някои пазарни наблюдатели обаче се питат дали няма друга голяма фирма да погълне Arm, след като Nvidia няма да го стори. Изненадващо или не мнозина очакват, че може да се появи друг играч, който да „лапне” апетитната компания. И този играч може да се окаже китайски, предполагат някои.

Доколко регулаторите биха се съгласили? Китай инвестира сериозно в полупроводници и местните технологични гиганти набират сила и влияние. Много от тях следват типичния за Азия модел на многопрофилни бизнеси. Такава корпорация би могла лесно да погълне Arm, без това да смути антимонополните органи чак толкова.

От друга страна, производството на чипове може и да не е най-доходоносният бизнес сам по себе си, но когато една компания си проектира и произвежда чиповете, създава на тяхна база свои системи и си разработва софтуер, многослойният ѝ модел има бизнес-смисъл и до голяма степен я защитава от пазарните колебания в различните сегменти.

Алтернативата

Алтернативата за Arm е да излезе на фондовия пазар – нещо, за което се твърди, че предстои на Arm от началото на новата финансова година, започваща през април. Това на пръв поглед изглежда по-добре решение от придобиването, но носи своите неудобства. Инвеститорският натиск може да се окаже доста тежък за Arm.

Накратко, изглежда, че все нещо ще се случи с Arm, но за момента ситуацията изглежда като избор между „чук и наковалня”.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар