Cisco готова да плати 20 млрд. долара за Splunk

Cisco е на път да осъществи най-скъпата покупка в историята си
(снимка: Cisco Systems)

Серията от сливания и придобивания в технологичния сектор продължава. Производителят на мрежови технологии Cisco Systems е отправил предложение за придобиване на софтуерния разработчик Splunk срещу 20 млрд. долара.

Splunk е разработчик на софтуер, използван за събиране, индексиране, търсене и анализ на машинно генерирани данни от уебсайтове, приложения, сензори и други устройства. Софтуерът на фирмата може да се използва за управление на ИТ системи, DevOps и решения за сигурност.

Сделката би била най-скъпата придобивка на Cisco, отбелязва CNN. В резултатът ще бъде създадена мощна комбинация от решения за сигурност. Те ще съчетават силата на Cisco в мрежовата сигурност с възможностите на Splunk в решенията за сигурност с фокус върху данните.

Засега двете фирми отказват да коментират инициативата. От Splunk посочват, че няма да обсъждат „слухове и спекулации”. Според WSJ, офертата е направена наскоро, а компаниите не са в „активни преговори”.

Cisco е сред водещите имена в решенията за сигурност на база унифициран достъп и многофакторната автентификация, благодарение на придобиването на Duo Security през 2018 г. – сделка на стойност 2,35 млрд. долара.

Пак по това време Cisco погълна и Phantom Cyber – компания, специализирана в решения за сигурност, с фокус върху оркестрацията, автоматизацията и реагирането. Технологията на Splunk би допълнила отлично подобно портфолио.

Реализацията на сделката може да изправи Cisco в конкуренция срещу Palo Alto Networks в областта на операциите за сигурност. Palo Alto, от своя страна, закупи през 2019 година Demisto, пряк конкурент на Phantom, срещу 560 милиона долара.

Коментар