AI е бъдещето на защитата от онлайн измами

Глобалните щети от онлайн измами се оценяват на 76 млрд. долара
(снимка: CC0 Public Domain)

Инвестиционните фондове насочват интереса си към разработчици на AI инструменти за борба с онлайн измамите. Няколко такива разработчици получиха големи инвестиции през последните месеци.

По-специално, компанията Sardine, която разработва платформа за регулаторно съответствие, получи 19,5 милиона долара от фондовете за рисков капитал Andreessen Horowitz, NYCA и Experian. Сред разработките на фирмата е алгоритъм за изкуствен интелект, който идентифицира измамни транзакции.

Друга компания, Allure Security, обяви, че е получила инвестиция от 6,8 милиона долара за по-нататъшно разработване на алгоритъм за изкуствен интелект, който идентифицира онлайн измами – в интернет, мобилни приложения, социални медии и др. Фирмата е създадена от изследователи от Колумбийския университет в Ню Йорк. Нейната разработка веднага получи грант от DARPA в размер на 10 милиона долара.

Основното предимство на системата на Allure е скоростта, с която AI алгоритъмът разпознава мошенически уебсайтове, мобилни приложения и акаунти в социални медии. Това намалява щетите за жертвите – както обикновени граждани, така и търговски брандове.

Разработката на Sardine, от своя страна, реагира на поведението на потребителите, като идентифицира най-типичните сценарии на опити за извършване на измамни дейности. В допълнение, алгоритъмът проверява данни от акселерометъра и жироскопа на мобилното устройство, както и мрежовия трафик, за да оцени вероятността от измама.

„Измамата е глобална. Има много сходни модели в начина, по който се държат измамниците – няма значение дали се опитват да откраднат пари в Канада, САЩ или Япония”, казва Супс Ранджан, съосновател на Sardine, цитиран от TechCrunch. Той е бивш директор по анализ на данни и управление на риска в крипто-борсата Coinbase.

Платформата Sardine е насочена към финтех компании, крипто-борси, NFT пазари и други свързани области. В момента нейни клиенти са повече от 50 различни организации, включително Brex, FTX, Luno и Moonpay.

Технологиите с изкуствен интелект, които са в състояние да откриват и блокират атаки с онлайн мошеничество по-бързо от хората, изглежда са бъдещето на защитата от измами. Разбира се, големите инвестиции са друга причина за промотирането на конкретни разработки. AI в контекста на информационната сигурност сега е източник на много шум, коментират експерти.

Според Джош Шаул, ръководител на Allure Security, глобалните щети от онлайн измами се оценяват на 76 млрд. долара. Не винаги е възможно те да бъдат спрени със сегашните технологии.

Коментар