Най-новата мода в измамите: крипто-пирамиди

Измамите с криптовалути се превърнаха в едно от най-мащабните престъпления
(снимка: CC0 Public Domain)

Откакто съществуват пари, съществуват и измами с пари – а откакто има крипто-пари, злият гений на човека не спи – има и измами с крипто-пари. Най-новата мода в тази реалност са „пирамидите”.

Измамите с криптовалути са най-мащабният вид престъпление, свързано с криптовалути, от гледна точка на обем на транзакциите: през 2021 г. жертвите по света са ощетени с над 7,7 милиарда долара, според Crypto Crime Report 2022. Това представлява ръст от 81% в сравнение с 2020 г. – година, в която измамническата активност намаля значително в сравнение с 2019 г.

Друга промяна, допринесла за увеличаването на приходите от измами през 2021 г., е появата на „пирамиди”. Това е сравнително нов тип измама за кибер-света, особено често срещан в екосистемата на централизираните финанси. Обичайно разработчиците на проект за криптовалута – обикновено нов токен – го изоставят неочаквано, прибирайки средствата, вложени от ранните потребители.

Като мащабна форма на киберпрестъпност, свързана с криптовалутите и насочена главно към новите потребители, този вид измама се счита за една от най-големите заплахи за продължаващото навлизане на криптовалутите.

Според доклада Crypto Crime Report 2022, пирамидите представлява 37% от всички приходи от измами с криптовалути за 2021 г. Само година по-рано подобни схеми почти не са съществували: постъпленията от крипто-пирамиди са били едва 1% през 2020 г. Като стойност крипто-пирамидите възлизат на 2,8 милиарда долара, изкопчени от жертвите, през настоящата година.

Схемата може да е нова за света на крипто-технологиите, но не е непозната в сферата на измамите като цяло. Обичайно става дума за случаи, в които разработчиците изграждат легитимно изглеждащ „нов проект” за криптовалута; когато се натрупат доверчиви инвеститори, които да вложат парите си в „новия проект”, хитрите инициатори внезапно изчезват. В англоезичния свят този род измама е известен като „дръпване на килимчето”.

Пирамидите в крипто-света разчитат на наивността на инвеститорите. Хората купуват крипто-парите с надеждата, че даденият токен ще си повиши в стойността, в резултат на което ще могат да продадат своите активи и да реализират печалба. Вместо това обаче разработчиците в крайна сметка източват средствата от ликвидния пул, при което стойността на токена пада до нула, а инициаторите на „проекта” изчезват.

Схемата е преобладаваща в DeFi, тъй като с правилното техническо ноу-хау е евтино и лесно да се създават нови токени в блокчейна на Ethereum или други – и да се регистрират на децентрализирани борси.

Все пак не всички „пирамиди” започват като проекти на DeFi. Всъщност най-голямата измама от този вид за годината е Thodex – турска централизирана борса, чийто изпълнителен директор потъна „вдън Земята” скоро след като борсата спря възможността на потребителите да теглят средства.

Ето така се стига до положението, в което потребителите са загубили криптовалута на стойност над 2 милиарда долара, което представлява почти 90% от цялата стойност, открадната чрез пирамиди. Всички останали крипто-пирамиди обаче възникват в сферата на децентрализираните финанси.

AnubisDAO се сочи като втората най-голяма крипто-пирамида за 2021 г. с откраднати криптовалути на стойност над 58 милиона долара и тя е „образцов”, ако може така да се каже, пример за това как работи „пирамидата” в света на криптовалутите. AnubisDAO стартира на 28 октомври 2021 г., като заяви, че планира да предостави децентрализирана, свободно плаваща валута, подкрепена от набор от активи. Има лого, вдъхновено от DOGE. Проектът няма уебсайт или каквото и да е представяне, а всичките му разработчици са под псевдоними.

В подобна реалност AnubisDAO събира почти 60 милиона долара от инвеститори – практически за един ден. Всички получават токена ANKH на проекта в замяна на финансирането. 20 часа по-късно всички събрани средства, предимно държани в Ethereum (wETH), изчезват от ликвидния пул на AnubisDAO, премествайки се на серия от нови адреси. Сетне авторът на схемата успява да лавира достатъчно бързо и хитро, за да „потъне”.

Случаи като AnubisDAO трябва да служат като предупредителна сирена за инвеститорите, оценяващи възможностите за инвестиции в крито-пари. Най-важният извод е да се избягват нови токени, които не са преминали одит на кода. Одитите на кода публично потвърждават, че правилата за управление са „железни” и не допускат механизми, които биха позволили на разработчиците да се изпарят със средства на инвеститорите.

Коментари по темата: „Най-новата мода в измамите: крипто-пирамиди”

добавете коментар...

  1. ..

    Гледам тук много неадекватни коментари от k иbatezuzi

    1. Прането на пари е съвсем различно от пирамида.

    2. Енрон е създаден чрез сливане на две корпорации и в продължение на 15 години предоставя стоки и услуги; преди това всяка от 2те компании също – едната създадена 1931г, другата през 1940г.

    В статията описват пирамиди, които са създадени, за да откраднат парите.

    И, всъщност, големият проблем тук е, че уж криптовалутите щяха да правят революция, да ни пазят от измами – всичко било в блокчейна, проследимо, доказуемо …

    А, истината е, че криптовалутите направиха прането на пари и финансовите пирамиди далеч по-лесни и далеч по-сложни за доказване – досег един крадец не са сбарали …

    Още по-лошо – има няколко начина човек напълно да анонимизира трансакциите си с услуги като BitMixer, BitBlender, CoinJoin и други …

    Въобще, турбомалоумие е да “защитаваш” каквото и да било чрез нападки.

    Накрая се оказа, че криптото послужи не за прекратяване на измамите, а за засилването им.

  2. к

    по света се перат 2 трилиона долара на година през банките

  3. Batezuzi

    А КТБ не беше ли пирамида покрай която заминаха 3.5 млрд лева, че крипто им е виновно? Малко по-отдавна Enron, колко милиарда отмъкна, а колко пари дадоха в САЩ за спасяването на големите банки покрай ипотечната криза…

Коментар