Корейци проверяват самолетите с дронове

Този дрон с ширина 1 м и тегло 5,5 кг извършва щателна проверка на самолета преди поет
(снимка: Korean Air)

Авиокомпанията Korean Air започна да използва групи от дронове за извършване на визуални проверки на самолети. Това значително намалява времето, необходимо за подготовка преди полета.

Напредъкът в технологиите за безпилотни летателни апарати през последните години накара все повече авиокомпании да използват дронове за проверка на безопасността на самолетите. Но досега превозвачите само тестваха технологията, без да я прилагат на практика. Korean Air е първата, която използва на практика дронове за проверка на самолети.

Досега техническите специалисти по поддръжката е трябвало да проверяват визуално фюзелажа на самолета от височина 20 метра, но инспекцията с дронове е подобрила безопасността на работното място, точността и скоростта, гласи официално съобщение от компанията.

Korean Air е проектирала и изградила собствен безпилотен летателен апарат за тази цел. Квадрокоптерът е широк само метър и тежи 5,5 кг. По време на инспекционни дейности, които се извършват в хангара на самолета, се използват четири дрона едновременно. Всеки от тях е оборудван с високотехнологични камери, способни да разпознават детайли с точност до 1 мм.

Дроновете се управляват от специален софтуер, който им позволява да събират изображения от определени части на самолета. Ако един или повече дронове се повредят по време на мисия, останалите автоматично поемат работата и завършат проверката сами.

Според авиокомпанията, споделянето на четири дрона позволява на инженерния екип да намали времето за инспекция на самолетите преди полет два пъти и половина – от 10 на 4 часа.

Коментар