Робот впечатли с човешки изражения на лицето

Ameca прави реалистични движения на главата, лицето, врата, ръцете и дланите
(снимка: Engineered Arts)

„Ameca” – така се казва един нов хуманоиден робот, който няма реалистична коса и кожа, но пък има човешки, естествено изглеждащи изражения на лицето. Той може да показва физиономии на изненада, натъжаване, радост, учудване.

Първоначално, при включването си, Ameca показва изражение на объркване. Изглежда сякаш е човек, който се събужда. След това показва леко удивление, когато движи ръцете си – жестовете с ръце също изглеждат доста реални. После изглежда изненадан да види хората наоколо, може и да се усмихва, разказва Engadget.

Създател на робота е Engineered Arts – компания, разработила друг подобен робот с човешки черти, известен като „Mesmer”. Той има плавни движения на главата, но лицето му е статично – това накара някои да го сравнят с хората, които са прекалили с инжекциите за изглаждане на бръчки с ботокс, в резултат на което мимическите им движения стават невъзможни.

Сега Ameca изглежда доста повече като човек – ясно изразени и реалистични са движенията на главата, лицето, врата, ръцете и дланите. Engineered Arts отбелязва, че никой от нейните роботи не може да ходи – въпреки че компанията работи по въпроса.  Тя заяви още, че Ameca е „платформа за разработване на AI”, като позволява и на други да създават необходимите алгоритми за машинно обучение.

Няма официална информация за цените или наличността на който и да е от двата робота, но се говори, че стойността им може да е около или над 80 хиляди долара. Предполага се, че фирмата ще покаже Ameca по време на изложението CES 2022 в Лас Вегас.

Със сигурност видеоклиповете с участието на Ameca предизвикаха потрес у доста зрители, гледали записа в социалните мрежи. Мнозина реагираха с възклицания като „О, ужасно!”…

Коментар